Siječanj 07, 2015 4570

Očekuje nas epidemija gripe: oboljet će i oni koji su se cijepili

Očekuje nas epidemija gripe: oboljet će i oni koji su se cijepili Foto: Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Hrvatskoj bi ove zime, prema procjenama epidemiologa, od gripe moglo oboljeti više od 50 tisuća osoba, što je značajno više od lanjskog broja kada je evidentirano 12 tisuća oboljelih, a vrhunac epidemije očekuje se u veljači. Loša vijest je i to što je dominantan virus koji cirkulira Europom virus A podtipa H3N2, poznat po tome što uzrokuje težu kliničku sliku i veći postotak komplikacija. Također, zabrinjavajuće je i da je taj virus naknadno mutirao, pa zaštita protiv njega nije sadržana u ovogodišnjem cjepivu, koje, dakle, neće biti dovoljno efikasno i realno je očekivati da će od gripe oboljeti i osobe koje su se cijepile.

Opasnost u školama

U posljednja tri tjedna, od kada je gripa stigla u Hrvatsku, liječnici širom države evidentirali su tek nešto više od 200 oboljelih, a dr. Aleksandar Šimunović, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, napominje kako se broj prijava iz tjedna u tjedan udvostručuje, te kako se pravi bum tek očekuje.

Širenju virusa, dodaje, pridonijet će i niske temperature zraka, budući da tijekom hladnijih dana građani više borave u zatvorenim prostorima, gdje se gripa, koja se širi kapljičnim putem, lako prenosi s osobe na osobu. Stoga se veći broj oboljelih može očekivati i početkom drugog polugodišta, kada školarci opet budu na okupu.

Hrvatski epidemiolozi redovito i pozorno prate što se s gripom događa kod nas i u Europi, a, kako objašnjava dr. Šimunović, tek će se vidjeti koliki je potencijal mutiranog virusa i koliko bi ljudi moglo oboljeti, pa će se u skladu s jačinom epidemije poduzimati potrebni koraci, koji bi, primjerice, mogli uključivati zabranu bolničkih posjeta. Dr. Šimunović potvrđuje kako nas vjerojatno očekuje epidemija većih razmjera, navodeći kako je rano govoriti o mogućem broju oboljelih, ali je realno očekivati, kao što smo i naveli, da će zaraženih biti najmanje 50 tisuća.

Ipak se cijepite!

Vijest o mutaciji virusa, kao što je Slobodna Dalmacija pisala početkom prosinca, krenula je iz SAD-a, a prije Božića tu je vijest za Stari kontinent potvrdio i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Radi se, naime, o tome da je, nakon što je cjepivo za države sjeverne hemisfere već proizvedeno, došlo do promjene u genetskom sastavu virusa H3N2.

"Sadržaj" cjepiva, objasnimo, svake godine preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), u suradnji s drugim zdravstvenim organizacijama, nakon što razmotri koji bi virusi mogli kolati predstojeće sezone, a odluka se mora donijeti mjesecima prije kako bi farmaceutske tvrtke imale vremena za proizvodnju i distribuciju cjepiva. Ove godine, u skladu s preporukom SZO-a, cjepivo za sjevernu hemisferu, dakle i za Hrvatsku, sadržava zaštitu protiv dva podtipa A virusa - virus H1N1 i H3N2, te sojeva B-tipa.

- Zaštita protiv H1N1 i protiv virusa B je "pogođena", dok je kod H3N2, koji je dominantan u Europi, situacija nešto drugačija. Naime, u otprilike polovici izoliranih sojeva radi se o istom soju protiv kojeg štiti cjepivo, dok je u ostalim slučajevima riječ o drugim sojevima, koji se razlikuju od cijepnog soja H3N2 - objašnjava dr. Šimunović.To, dakle, znači da i cijepljene osobe koje se "susretnu" s genetskim promijenjenim virusom mogu oboljeti od gripe, no dr. Šimunović svejedeno poziva građane da se cijepe, objašnjavajući da je cjepivo djelotvorno u zaštiti protiv spomenutih H1N1 i B soja, kao i dijela H3N2 virusa.

Izvor: Slobodna Dalmacija/http://slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/270184/Default.aspx

Tags
djelomob1.jpg