×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Siječanj 19, 2015 3585

Grah treba jesti tri puta tjedno, a evo i zašto

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Grahorice su idealne za ovo doba godine, a iako su na lošem glasu jer mogu stvoriti neugodne plinove, nutricionisti smatraju da se moraju redovno naći na našem tanjuru.

Prema procjenama nutricionista, tjedno bismo trebali pojesti oko tri šalice različitih grahorica. Liječnica i nutricionistkinja Cynthia Sass za Yahoo Food naglašava kako se s vremenom tijelo navikne na grahorice pa su i problemi s neugodnim plinovima manji.

Grahorice su bogate vlaknima što znači da ćete se i od manje porcije osjećati dulje sitima. One sadrže takozvana topiva vlakna koja privlače mnoge štetne tvari, šećere i masnoće iz hrane. Neka su istraživanja pokazala da su ljudi koji unose velike količine topivih vlakana vitkiji i manje podložni nakupljanju suvišnih kilograma.

Topiva vlakna sakupit će loš kolesterol u probavnom sustavu i tako spriječiti da uđe u krv.

Smanjite li kolesterol za jedan posto, objašnjava Sass, smanjili ste i mogućnost od bolesti srca odnosno srčanog udara za dva posto. Tako je studija objavljena u British Medical Journalu potvrdila kako dodatno uzimanje od sedam grama vlakana na dan smanjuje šansu za srčanim udarom od devet posto. Osim toga, grahorice su bogate kalijem i magnezijem, važnim mineralima za zdravlje srca te željezom i vitaminom B.

U pola šalice kuhanog graha može biti i do 10 grama vlakana, a smatra se da je dnevna potrebna doza za žene oko 25 grama vlakana. Osim što se kuhanjem vlakna ne gube puno kod grahorica, ima ih i u kori i u sredini.

 

Izvor: tportal

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 12:37
djelomob1.jpg