Svibanj 27, 2015 12923

Odbacite WC školjku, odmah ugradite čučavac

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Ukoliko želite da smanjite rizik od raka crijeva onda je vrijeme da u svoju toaletu ugradite dobri, stari čučavac!

U današnje doba luksuznih navika, o čučanju tijekom obavljanja velike nužde se govori kao o staromodnom i neudobnom položaju. Međutim, prema najnovijim istraživanjima, upravo je sjedeći položaj odgovaran za brojne bolesti današnjice.-piše Net.hr

U časopisu Journal of Medical Sciences objavljena je studija o tome kako je sjedeći položaj tijekom pražnjenja crijeva kriv za visoku stopu obolijevanja od hemoroida, upale crijeva, raka debelog crijeva i Crohnove bolesti.

Izraelski liječnik, Dov Sikirov, proveo je istraživanje o bolestima povezanim s probavom i prednostima čučanja, koje je obuhvatilo 28 zdravih odraslih ispitanika raspodijeljenih u tri odvojena WC-a. U prvom su ispitanici koristili WC školjku standardne visine od 41 centimetar, u drugom je bila spuštena na 31 centimetar, a u trećem su ispitanici obavljali nuždu na čučavcu. Pomoću digitalnog timera snimano je vrijeme potrebno za potpuno pražnjenje crijeva.

Sikirov je otkrio kako je ispitanicima u čučećem položaju bila potrebna svega 51 sekunda, za razliku od onih koji su koristili standardnu školjku i nuždu obavili nakon 130 sekundi.

Utvrđeno je, također, da sjedenje pogoduje pojavi hemoroida, koji nastaju zbog upaljene vene donjeg dijela debelog crijeva i anusa. Oni se javljaju, između ostalog, kao posljedica naprezanja tijekom pražnjena crijeva. U čučećem položaju, naprezanje je slabije ili gotovo da ga i nema.

Osim toga, sadržaj koji ostane u crijevima pogoduje razvoju infekcija što može dovesti do upala i karcinoma crijeva.

Crohnov sindrom je kronična upalna autoimuna bolest crijeva, pri kojoj imunološki sustav organizma napada vlastiti sustav za probavu.Australski znanstvenik Wallace Bovls je utvrdio da postoji povezanost ljudskog zdravlja i načina pražnjenja creva.

"Pokazalo se da crijevna upalna stanja pozitivno reagiraju na pražnjenje crijeva u čučećem položaju. Osobe s Crohnovom bolešću potvrdile su značajno poboljšanje već nakon nekoliko tjedana, a s vremenom su nestali svi simptomi ove bolesti", napisao je Wallace Bovls.

Kao i za pražnjenje creva, čučanje je najbolji položaj i za potpuno pražnjenje mjehura. Kod žena je protok mokraće jači i lakši kada uriniraju u čučećem položaju. U sjedećem položaju mjehur se nikada potpuno ne isprazni, a zadržavanje mokraće može dovesti do razmnožavanja bakterija, odnosno infekcija urinarnog trakta.

Osobe koje nuždu obavljaju u čučećem umjesto u sjedećem položaju, puno rjeđe će patiti od bolesti crijeva.
Naime, fekalne materije koje ostaju u našim crijevima mogu biti početak većih problema. Izazivaju nakupljanje toksina i sužavaju rektum. Naše tijelo nije 'dizajnirano' za duže izlaganje tvarima koje trebaju biti izbačene. Nužda puna otrova može izazvati maligne promjene na stjenkama debelog crijeva.

Pretpostavlja se da je 80 posto svih vrsta raka debelog creva upravo zbog položaja jer se organizam u sjedećem položaju ne može potpuno isprazniti.

Magazin.hr/healthyfoodteam.com

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Svibanj 2015 23:36
djelomob1.jpg