Veljača 18, 2016 6178 Jutarnji List Ilustracija Pixbay

Sve samo ne sir: Što se sve krije u vrećicama koje se prodaju pod ‘parmezan’

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Stručnjaci američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) iznenadili su posjetom tvornicu sira Castle Cheese Inc. u ruralnom dijelu Pennsylvanije te otkrili da se pod stopostotnim parmezanom prodaje svašta, a vrećice su uglavnom ispunjene jeftinim zamjenskim sirevima ili piljevinom koja se koristi u prehrambenoj industriji, a koje onda distribuiraju po supermarketima diljem cijele zemlje.

 

Neki proizvođači parmezana varaju kupce puneći vrećice s previše celuloze koja se uobičajeno dodaje protiv grudanja ili koriste jeftini cheddar. Za ovu prevaru pred sud je izvedena direktorica Castle Cheesea, Michelle Myrter, koja bi ovaj mjesec trebala priznati krivnju, a čeka je zatvorska kazna do godine dana i oko 100.000 dolara kazne. - piše portal Jutarnjeg lista

Američka novinska agencija Bloomberg News dala je nezavisnim stručnjaciman iz pakiranih ribanih sireva na ispitivanja koja su provedena u laboratorijima. Celuloza je, primjerice, siguran aditiv, no prihvatljivi nivo je oko dva do četiri posto, kaže Dean Sommer, prehrambeni stručnjak iz Madisona u Wisconsinu.

Gotovo svi sirevi koje su testirali imali su oko osam posto celuloze dok je jedan proizvođač imao oko jedan posto premda celulozu nisu ni naveli na ambalaži kao dodatak.

Prema izvještaju Agencije za hranu i lijekove nekoliko brendova nije koristilo baš nikakav parmezan u proizvodnji, već su punili vrećice kombinacijom jeftinih sireva, mozzarelle, cheddara i celuloze.

Drugo istraživanje koje je proveo proizvođač sira iz Missourija, pokazalo je da od 28 brendova tek jedna trećina doista prodaje ono što im piše na ambalaži.

FDA je još u pedesetim godinama prošlog stoljeća regulirala standarde po kojima se neki sir službeno može zvati parmezanom i pod tim se nazivom prodavati.

djelomob1.jpg