Rujan 14, 2016 3520

Lokalna akcijska grupa MORE 249

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Lokalna akcijska grupa "More 249" objavljuje serial članaka na portalu Infovodice članke s temama ruralni razvoj, uloga lokalnih akcijskih grupa, EU fondovi, mjere Programa ruralnog razvoja, primjeri dobre prakse u povlačenju bespovratnih sredstava. Cilj ovih članaka je informirati i animirati lokalno stanovništvo na aktivno sudjelovanje u poticanju razvoja zajednice te mogućnostima prijava na natječaje. Dosadašnje članke pročitajte OVDJE, a danas čitajte o Lokalnoj akcijskoj grupi MORE 249

 

U okviru Programa lokalnog razvoja Ujedinjenih Naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj je, u siječnju 2013. godine potpisan sporazum između UNDP-a i Šibensko-kninske županije s ciljem osnivanja Lokalne akcijske grupe (LAG) za obalni dio županije.

Na sastanku u rujnu 2013. godine usvojen je naziv Lokalna akcijska grupa „More 249" pri čemu broj 249 znači broj otoka i otočića na području LAG-a. Upis u registar udruga izvršen je 11. listopadu 2013., a ured s radom počinje u svibnju 2015. godine. LAG „More 249" djeluje na području općina: Pirovac, Tribunj, Tisno, Murter-Kornati, Primošten i Rogoznice, grada Vodica te naselja grada Šibenika: Grebaštice, Žaborića, Jadrtovca, Brodarice, Krapnja, Zlarina, Kaprija, Žirja, Zatona i Rasline. U svom članstvu okuplja 45 člana koji dolaze iz javnog, privatnog i civilnog sektora.


U pretpristupnom razdoblju u okviru programa IPARD, LAG-ovi su se financirali iz Mjere 202 , te su prihvatljivi troškovi bile plaće zaposlenika, stručna usavršavanja, tekući troškovi i troškovi animacije lokalnog stanovništva. LAG More 249 nije prošao na drugom natječaju u prosincu 2013. godine te se financirao samo iz članarina. Na slijedećem raspisanom natječaju u srpnju 2015.g u sklopu Programa ruralnog razvoja i Podmjere 19.1. LAG „More 249" prolazi akreditaciju. Odobrena sredstva služe za izradu lokalne razvojne strategije i pokriće tekućih troškova poslovanja. U razdoblju od 6 mjeseci izrađena je lokalna razvojna strategija za područje LAG-a temeljena na ciljevima i prioritetima Programa ruralnog razvoja. Izrađeni dokument bio je osnova za prijavu na natječaj na podmjeru 19.2. čiji se rezultati očekuju u narednih mjesec dana. Ukoliko LAG prođe na natječaju, dobiva mogućnost da postane nositelj razvoja na svom području, jer će odobrena sredstva služiti za financiranje projekata.

LAG „More 249" sukladno LEADER pristupu i svojim ciljevima, radi na informiranju i animiranju lokalnog stanovništva te savjetuje i pomaže članovima u prijavi na natječaje domaćih donatora. Uz pomoć LAG-a dva člana su dobila bespovratna sredstva Ministarstva turizma u svrhu dostizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva. U organizaciji LAG-a održano je niz različitih predavanja i informiranja o mjerama Programa ruralnog razvoja, organizirani su sajmovi domaćih proizvoda, lokalnom stanovništvu omogućena direktna prodaja od neretvanskih proizvođača mandarina, održana prva Froštulijada s ciljem animiranja lokalnih ugostitelja i promoviranja tradicionalne slastice.

U partnerstvu s udrugom „Moj pas" i Gradom Vodice, LAG „More 249" je bio nositelj građanske akcije kojom se odobrenim sredstvima Zaklade Kajo Dadić uredilo igralište za pse u Vodicama. Na javnom pozivu NP Krka odobrena su sredstva LAG-u za izradu reljefnih magneta u obliku otoka Baljenca s istaknutim suhozidima, a u svrhu poticanja lokalnog stanovništva na očuvanje prirodnog krajolika.

Slijedeći tjedan: Mjere Programa ruralnog razvoja

djelomob1.jpg