Rujan 25, 2016 6259

Vodice se vratile u rimsko doba.

U 'hrvatskoj Mikeni' održane Bakanalije: Stari su Rimljani itekako znali uživati!

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Velika Mrdakovica ponovno se sinoć vratila u doba starog Rima. Uz rimske plesove i glazbu, pa čak i hranu, nije bilo teško odlutati 2000 godina unazad. Ovogodišnje Bakanalije imale su mnogo novina. Uz obilazak nalazišta koje je ove godine ušlo u veliki projekt 'Voda stvarateljica života' uz stručno vodstvo i glazbeno – scenski spektakl, svi su gosti, odjeveni u toge, mogli uživati u delicijima toga doba i razgledati izložene rukotvorine.

 

Prvenstvena ideja Bakanalija je želja Pučkog otvorenog učilišta Vodice i TZ grada Vodica da se Vodičani i gosti upoznaju s našom povijesti, da saznamo tko je ovdje živio prije nas i što smo od njih baštinili.


- Sve ono što još uvijek saznajemo započelo je 2011. kontinuiranim iskopavanjima na nekropoli na Velikoj Mrdakovici. Pronađeno je 15 grobova s vrlo vrijednim predmetima od kojih je najznačajniji pužoliki riton. Osmi je u svijetu te je to zaista čudesno otkriće za Dalmaciju. Dan danas ne znamo čemu je služio, no sigurno nije bio za svakodnevnu upotrebu. – otkrila nam je Gordana Birin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice.

Utvrđeno je da su naši preci ovdje zaista dobro živjeli, a uglavnom su se bavili su trgovinom. Ova arheološka istraživanja ostvarena su zajedničkim financiranjem Europske unije i Šibensko-kninske županije pod vodstvom arheologa Tonija Brajkovića, kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika.

- Libursko – rimsko naselje koje datira od 7 st. pr. Kr. do 2. st. nakon sastavljeno od tri mikro lokacije koje se ovdje nalaze čine cijelinu Velike Mrdakovice prozvanu 'hrvatskom Mikenom'. U začecima vodičkih Bakanalija zaključili smo da je ovo najbolja pozicija za održavanje manifestacije. Sve je priloženo i sve se vidi, a ugođaj među tim građevinama i prirodom je fantastičan. – kazao je Brajković.

Dosad je otkrivena tek jedna petina bogatog blaga. Jedno je sigurno, istraživanja idu dalje, a potraživati će se još sufinanciranja od Europske unije. Jednog dana cilj je imati otvorenu cijelu Veliku Mrdakovicu i otkriti koje još to tajne krije.

Među brojnim okupljenim Vodičanima našlo se je i turista koji će dobar glas o Bakanalijama širiti i dalje kroz Njemačku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku... Uživali su u bogatoj ponudi delicija spremljenih po antičkoj recepturi: prasce pečene u medu, lovoru i aromatičnom bilju.- Na taj način zatvore mu se pore, karamelizira se i bude sočan. Peče se čak 9h! Stari su Rimljani onda sigurno bili bolje organizirani kad su imali toliko vremena haha! – otkrio nam je 'glavni zaduženi', Denis Meštrov tajnu možda najukusnije prasetine ikad.

Našle su se tu još rimske kobasice i kruh, ali i kolačići sa medom i sezamom. Na kraju, glazbeno scenski nastup sastavljen od igre, zvuka, svjetla, vatre i pokreta ujedinjenih plemena na Rimskoj cisterni uveličao je cijeli događaj. Zaključak: Rimljani su itekako znali uživati!

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 25 Rujan 2016 22:40
djelomob1.jpg