Listopad 12, 2016 4536

Šibenik meteo: Oni znaju kakvo nas vrijeme čeka sutra!

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

15-ak amaterskih prognostičara iz Šibenik Meteo tima, među kojima je i 6 Vodičana, zaljubljenici su u meteoroligiju te iz hobija strastveno prate vrijeme i prognoziraju nam promjene. Prije 4 godine odlučili su osnovati svoju udrugu i napravili portal na koji postavljaju svoje prognoze i zapiske o vremenu iz cijelog svijeta u realnom vremenu 24h dnevno.

 

Udruga Šibenik meteo svoje je djelovanje formalno započela u drugoj polovici 2012 godine, iako sam portal i prve AMP (automatske meteo postaje) datiraju još od 2008 godine. Na ovim prostorima nije bilo AMP te je nekolicina okupljenih odlučila nabaviti ih i montirati. Cilj je bio sustavnog mjerenja meteorološke parametre, obrade, arhiviranje i javno prezentiranje na internetu.
- Naše područje je izuzetno meteorološki zanimljivo, uz česte izmjene i turbulentna događanja te se pokazala potreba za jednim takvim projektom koji će omogućiti brzu i točnu informaciju dostupnu svima. – kazao je Darko Begić predsjednik udruge Šibenik meteo.


Uskoro su se ovim meteo postajama pridružile još neke ali veći daljnji razvoj na širem prostoru županije je zastao. Stupili su u kontakt s pojedinim općinama i gradovima kojima se projekt svidio, no da bi s nama ostvarili suradnju i financirali ga morali smo oformiti neko pravno tijelo te su se odlučili za udrugu koja danas okuplja vlasnike AMP-a i zaljubljenika u meteorologiju, fotografiju i prirodu.
- U slobodno vrijeme participiramo i volontiramo. S vodičkog područja imamo 6 članova od čega su većina vlasnici meteo postaja, a Ivan Ivičin se specijalizirao za meteo fotografiju.


Putem društvenih mreža prati ih oko 5000 osoba od kojih mnogi participiraju u radu, šalju izvještaje i fotografije. U 2013. i 2014. godini realizirali su većinu projekata i postavili meteo postaje u Rogoznici, Drnišu, na Miljevcima, u Žaboriću, Golubiću, Pirovcu, Dubravi, Putičanjima, na Promini i Martinskoj. U 2015. uslijedio je Krapanj, a ukupno do danas u sustavu imaju 18 AMP.
- Dosta smo meteo sustava radili i van županije, od kojih su neki bili i vrlo zahtjevni projekti kao što je AMP Rujevica za NK Rijeka na novosagrađenom kompleksu stadiona na Rujevici. Sudjelovali smo i na projektima meteo postaja od Kostanja u omiškom zaleđu, Muća, Osijeku, na Biokovu, Lokrumu, Vela Luki, Komiži, sonde temperature mora u Stobreču i mnogim drugima.


Paralelno s postajama postavljene su i panoramske kamere s prijenosom slike u realnom vremenu, sonde za mjerenje temperature mora u Šibeniku, Rogoznici i na Krapnju. S partnerima Institutom Ruđer Bošković i Turističkom zajednicom Šibenik na lokaciji Zavoda za istraživanje mora na Martinskoj postavili su prvu u Hrvatskoj podvodnu online kameru koja je postala veliki hit kako kod nas tako i u svijetu, a poznati webcam servis EarthCam uvrstio je u kategoriju Top 10 kamera!
- U svom kratkom radu snimila je već nekoliko puta rijetku i ugroženu morsku kornjaču glavatu želvu te brojne druge vrste, nažalost i krađu također zakonom zaštićene periske.

meteo_8.jpg
Uz meteo opremu i kamere postavili su i nekoliko drugih senzora i uređaja, kao što je AIS obalna radijska postaja br.918 koja je vidljiva na stranicama Marine Traffic, FlightRadar24 senzor za praćenje aviona oznake F-LDSP3 koji je kao i grmljavinski senzor instaliran u Vodicama.
- Rezultati mjerenja osim na portalu ŠM vidljivi su i na svim većim domaćim isvjetskim meteo stranicama. Redovito ih prenose lokalni mediji poput radio postaja, portali i TV osobito kada se izmjere određene ekstremne vrijednosti. Podaci se arhiviraju i obrađuju a dostupni su na zahtjev svima koji su zaiteresirani. Razmjenjujemo ih sa znanstvenicima i javnim službama - osobito vatrogascima.

Zavisno o meteo sustavu, njegovoj veličini i broju različitih senzora za jedan projekt potrebno je osigurati u prosjeku od 8.000 do 30.000kn. U tu cijenu je uključeno projektiranje i nabava opreme, instaliranje programa i montaža, po principu „ključ u ruke".
- Nakon montaže sustav se održava godišnjim uplatama kojima se osigurava rad opreme i amortizacija, redoviti i izvaredni izlasci tima i izmjena cijelog sustava nakon 5 godina rada. Sama meteo postaja ovisno o tipu i dodatnim senzorima ima cijenu od 2.000 do 15.000kn.
Grad Vodice godišnje osigurava za rad meteo postaja na svome području 5 000kn. Svake godine pojedinom članu s tog područja izmjeni se dio opreme, a dio sredstva se koristi i za izvaredne popravke na ostalim postajama koje su nažalost česti osobito nakon jačih nevremena.
- Udruga se prvenstveno financira iz namjenskih sredstava koja se osiguravaju iz proračuna lokalnih zajednica, a dijelom iz vlastitog rada na projektima. Jedan dio se osigurava i iz prihoda od marketinga, a manji dio iz članarina i donacija.

meteo_7.jpg
Nažalost, ta sredstva su na granici održivosti sustava jer veliki dio prihoda odlazi na amortizaciju i popravke opreme, redovite i izvaredne izlaske na teren koji je velik i prostire se od Pirovca do Rogoznice, od Šibenika do Golubića kod Knina.
- Do zime planiramo sve jedinice dovesti u punu funkcinalnost i opretivnu upotrebu u 2017 godini. Kroz rujan i u ovom dijelu listopada radili smo na izmjeni dijela opreme na AMPVodice sjever, Vidici, Miljevci, Golubić, Drniš. Uskoro vraćamo u sustav AMP Dubrava, Putičanje i Dubravice, a popravak očekuje i AMP Prominu.

Na natječaju raspisanom od strane NP Krka udruga je za projekt „Meteo Krka" osigurala sredstva kojim će se do kraja listopada u Skradinu montirati moderna AMP, kamera i sonda za mjerenje temperature vode.

meteo_4.jpg
Nedavno su preostalim gradovima, općinama i TZ poslali obavijesti pozivajući ih da se uključe u projekt postavljanja AMP na njihovom području te se nadaju da će se neki od njih na taj poziv i odazvati i projekt uvrstiti u iduću proračunsku godinu.
- Želja nam je nakon kvalitetnog pokrivanja kopnenog i obalnog dijela županije mrežom meteo postaja, kamera i sondi za mjerenje temperature mora pokriti i otoke gdje smo osim na Krapnju deficitarni po pitanju AMP. – otkrio nam je Begić.


Meteorološke postaje znatno bi olakšale poslovanje poljoprivrednicima, ribarima i brojnim poduzetnicima pa kako bi udruga nastavila na razvoju započetih projekata i razvijala nove svi zainteresirani za pomoć ovoj hvale vrijednoj udruzi mogu se javiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


I naravno, vremenska prognoza za daljnjih 12h:
Tiho ili slab vjetar promjenljivog smjera, očekuje se slab do umjeren istočni i jugo. More malo, na otvorenom južnog Jadrana, sutra do sredine dana i sjevernog, umjereno valovito. Malo do umjereno oblačno.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 12 Listopad 2016 17:43
djelomob1.jpg