Listopad 31, 2016 8965

Dado Juričev: Pozdrav iz Dublina!

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Irska je nakon Njemačke mnogima je postala omiljena destinacija koji se u potrazi za poslom i boljim životom iseljavaju iz Hrvatske. Primjer tome je i Vodičanin Dado Juričev koji je nedavno napustio privatni biznis i preselio se u Dublin. Ispričao nam je svoju priču.


U Vodicama je kao obrtnik u ugostiteljstvu radio zadnjih 16 godina, no silni nameti presudili su odlasku u Irsku gdje, kako nam je kazao, tjedna plaća prelazi mjesečni prosjek minimalne plaće u Hrvatskoj.
- Pizzeriu sam imao 11 godina u vlastitom prostoru te 5 godina kafić u najmu, no država me gušila sa silnim komunalnim naknadama i pretjeranim kaznama od strane državnih inspektora...


Iako je u Irskoj planirao nastaviti raditi kao pizza majstor, danas je voice picker u Musgraveu, firmi koja se bavi prodajom hrane i gotovih proizvoda.
- Otišao sam u pizzeriju na dogovoreni razgovor za posao, na preporuku prijatelja koji je u Irskoj već godinu dana, no tamošnje radno okruženje jednostavno mi se nije svidjelo. Slučajno sam doznao za ovu firmu te nakon dva razgovora s menadžerima, dobio sam posao.


Moglo bi se reći da ga je zapravo usrećio 'dobitak' s neba, onda kad se najmanje nadao.
- Drugi dan u Dublinu, prva kava i galeb koji se odlučio 'olakšati' baš na mojoj stolici... To mora da je bila sreća haha...


Iako ništa, pa ni Irska se ne može nazvati obećanom zemljom, potražnja za radnom snagom i dalje je velika te posla ima za svakog.
- Život ovdje i nije skup. Možda zato jer većinu svog dana provedeš radeći i nemaš gdje potrošiti novac ni da hoćeš. No, luksuz je skup - cigarete, alkohol i kava, mnogo više koštaju. Što se tiče cijena hrane, odjeće i obuće - za primanja sasvim su realne!

14875957_10207064012138772_1995727535_o.jpg


No, za neke drage navike i dalje se nađe vremena. Dado dan započinje u 10h kavom s prijateljima, do posla mu treba 30-40min., gdje se prije smjene nastavlja druženje s kolegama koji su većinom također Hrvati.
- Nakon kave odlazimo u sobu za sastanke, prijavljujemo se i dobivamo zadatke za taj dan. Radimo od 6 do 8h, a nekad i do 10... Radim s električnim viljuškarom i slažem stvari s palete na police, a kompjuterski glas na slušalici daje mi upute. Oko 22h završava radni dan, sjedam na autobus i odlazim kući na spavanje...


Irska je, kaže Dado, lijepa zemlja s prekrasnom prirodom. Dublin je grad mladih koji živi 24h, dok su ostala mjesta uglavnom mirna i puna zelenila.
- Irci su zaista ljubazni ljudi veselog karaktera. Veoma su susretljivi sa strancima i voljni pomoći u bilo čemu, a pogotovo u jeziku - ako ga slabije poznaš. No, Hrvatsku i Vodice, ovu našu ljepotu ipak ne može zamijeniti ništa na svitu!
Koliko će Dado još ostati u Irskoj, kaže, ne znam ni sam – ovisno o razvoju situacije. Najviše mu nedostaje obitelj i prijatelji. Napustiti dom i otići u stranu državu nije mu bila mala ni laka odluka, a svima koji razmišljaju o istom pothvatu poručuje neka se prije samo dobro informiraju!

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 31 Listopad 2016 13:47
djelomob1.jpg