20 Pro 2016
  3606

Dobro je znati

Kako donacija udrugama može postati porezno priznati trošak

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Poslijednja izmjena dana Utorak, 20 Prosinac 2016 10:57

Poduzetnici i obrtnici često imaju želju da određeni dio svog profita daruju za humanitarne, kulturne i druge općekorisne svrhe onima kome je to stvarno potrebno.

Na području Grada Vodica djeluje preko 50 humanitarnih, kulturnih, sportskih i udruga civilnog društva. Iako Grad Vodice odvaja značajna sredstva za njihovo djelovanje, mnoge udruge nemaju svoje prostore za djelovanje i nedostaje im financijskih sredstava za normalan rad.

 

Potaknuti pozitivnom primjerom jednog ugostitelja s područja Vodica, željeli bi Vam ukazati na mogućnost donacije našim udrugama, a da Vam to bude porezno priznati trošak.

Naime, kako bi donacija bila porezno priznati trošak, ista mora biti učinjena u tuzemstvu za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske ekološke i druge općekorisne svrhe udrugama i drugim osobama koje navedene djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima, te iznos iste ne smije biti veći od 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.
(članak 7. stavka 7. Zakona o porezu na dobit ("Narodne novine", broj 177/2004 i 90/2005).

Primjer: Obrtnik M. je u 2015. godini ostvarilo ukupni prihod u iznosu od 1.000.000 Kn. U 2016. godini obrtnik M. je darovao Humanitatnu udrugu Daj 5 od srca za kupnju medicinskog uređaja u iznosu od 30.000 Kn.
Iz navedenog proizlazi da će obrtniku porezno priznati trošak biti u iznosu od 20.000 HRK (1.000.000 HRK x 2%) dok preostali iznos od 10.000 Kn nije porezno priznati trošak.

Spomenimo i to da u porezno priznato darovanje (do 2% prihoda prethodne godine) spada i plaćanje troškova za zdravstvene potrebe fizičkih osoba (operativne zahvate, liječenja, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala i dr.) koji nisu pokriveni osnovnim, dopunskim i privatnim zdravstvenim osiguranjem, odnosno plaćanje troškova koje snose same fizičke osobe, pod uvjetom da je plaćeno na žiro račun fizičke osobe (primatelja dara) ili zdravstvene ustanove.

Ukoliko Vas je čitanje ovog članka potaknulo da donirate rad vodičke, ali i bili koje udruge koja djeluje na području RH, kontaktirajte svog knjigovođu za dodatne informacije.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close