Prosinac 20, 2016 5641

Dobro je znati

Kako donacija udrugama može postati porezno priznati trošak

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Poduzetnici i obrtnici često imaju želju da određeni dio svog profita daruju za humanitarne, kulturne i druge općekorisne svrhe onima kome je to stvarno potrebno.

Na području Grada Vodica djeluje preko 50 humanitarnih, kulturnih, sportskih i udruga civilnog društva. Iako Grad Vodice odvaja značajna sredstva za njihovo djelovanje, mnoge udruge nemaju svoje prostore za djelovanje i nedostaje im financijskih sredstava za normalan rad.

 

Potaknuti pozitivnom primjerom jednog ugostitelja s područja Vodica, željeli bi Vam ukazati na mogućnost donacije našim udrugama, a da Vam to bude porezno priznati trošak.

Naime, kako bi donacija bila porezno priznati trošak, ista mora biti učinjena u tuzemstvu za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske ekološke i druge općekorisne svrhe udrugama i drugim osobama koje navedene djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima, te iznos iste ne smije biti veći od 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.
(članak 7. stavka 7. Zakona o porezu na dobit ("Narodne novine", broj 177/2004 i 90/2005).

Primjer: Obrtnik M. je u 2015. godini ostvarilo ukupni prihod u iznosu od 1.000.000 Kn. U 2016. godini obrtnik M. je darovao Humanitatnu udrugu Daj 5 od srca za kupnju medicinskog uređaja u iznosu od 30.000 Kn.
Iz navedenog proizlazi da će obrtniku porezno priznati trošak biti u iznosu od 20.000 HRK (1.000.000 HRK x 2%) dok preostali iznos od 10.000 Kn nije porezno priznati trošak.

Spomenimo i to da u porezno priznato darovanje (do 2% prihoda prethodne godine) spada i plaćanje troškova za zdravstvene potrebe fizičkih osoba (operativne zahvate, liječenja, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala i dr.) koji nisu pokriveni osnovnim, dopunskim i privatnim zdravstvenim osiguranjem, odnosno plaćanje troškova koje snose same fizičke osobe, pod uvjetom da je plaćeno na žiro račun fizičke osobe (primatelja dara) ili zdravstvene ustanove.

Ukoliko Vas je čitanje ovog članka potaknulo da donirate rad vodičke, ali i bili koje udruge koja djeluje na području RH, kontaktirajte svog knjigovođu za dodatne informacije.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 20 Prosinac 2016 10:57
djelomob1.jpg