19 Sij 2017
  3412

izradit će originalni vodički suvenir

"Vesela brodica batana" - novi je projekt vodičkih korisnika Inkluzije!

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 19 Siječanj 2017 11:22

Djelatnici Inkluzije Šibenik i Klub korisnika za 5 – 7 osoba s intelektualnim teškoćama iz Vodica u suradnji s vodičkim umjetnicima i obrtnicima izraditi će originalni vodički suvenir - batanu – i promovirati je kao obilježje tradicije ovoga kraja, ali i kao proizvod zajedničkog rada osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta.

 

Vodički klub korisnika postoji tri godine, a u tom su periodu uspjeli organizirati više aktivnosti, od izrade rukotvorina, odlaska na izlete, suradnju s Knjižnicom do uključivanja u događanja u samom gradu. Sve to sada žele i pojačati te potaknuti uključivanje korisnika u život zajednice.

- „Došli smo na ideju da promoviramo vodičku baštinu. S obzirom da su narodna nošnja i arheološki lokalitet već ispromovirani, istražili smo što je to važno u morskoj tradiciji. "Vesela brodica batana" nastati će kao logičan slijed nakon već održane proljetne izložbe papirnatih brodića u suradnji s Likovnom udrugom More.", kazala je Marijana Mijat, voditeljica projekata Centra za socijalnu inkluziju Šibenik.

Prvi brodići nastali su nakon izleta u Muzej brodogradnje u Betini. Naime,na samu ideju došla je Nelica Knežević, volonterka vodičkog kluba korisnika Inkluzije Šibenik, prepoznavši njihovo oduševljenje viđenim maketama i brodovima.

- „Čim malo otopli održati ćemo likovne radionice u suradnji s LU More i voditeljicom Marijom Ivandom na kojima će sudionici osmisliti izgled budućeg suvenira – vodičke batane. Nakon toga slijedi nam početak rada na prototipu vodičke batane u suradnji s Blažom Španjom (Peko drvo) i betinskim muzejom.", nastavlja Mijat.

25883673552_0f97c6ccb2_c.jpg

Suveniri će se izrađivati uz sudjelovanje dvoje volontera, a želja im je i uspostaviti suradnju s turističkim djelatnicima Grada Vodica i obrtnicima koji bi prodavali nove suvenire te nastupati na ljetnim i drugim prigodnim sajmovima.

- „Tako bi uspostavili redovit i održiv proces izrade. Iako smo tražili malo više, uz devet tisuća kuna dobivenih od Grada Vodica i nešto našeg budžeta, vjerujemo da ćemo uspjeti u našem naumu. Pokušati ćemo financirati i prijevoz korisnika koji zbog udaljenosti još nisu sudjelovali u aktivnostima Inkluzije s otoka Prvić, Čiste Male i Velike, Srime, Grabovaca, Gaćeleza, ali i proširiti se te uključiti korisnike iz Tisnog."

Iščekujući početak radova, iz Centra za socijalnu inkluziju Šibenik i Kluba korisnika iz Vodica zahvaljuju se Gradu Vodicama i Gradskoj knjižnici Vodice na pruženoj potpori. Sudjelovanjem u ovakvim aktivnostima i uključivanje u život u zajednici potiče razvoj sposobnosti korisnika: bez obzira na individualne različitosti svi želimo biti voljeni, osjećati pripadnost, raditi i biti poštovani.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close