Siječanj 22, 2017 8117

84-godišnji Blagodar Perkov iz Tribunja - posljednji kolar na našem području

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Karoce danas služe jedino za ukras. Blagodar Perkov iz Tribunja napravio ih je na stotine, a njegovih 84 godine nisu mu prepreka da napravi još koju.

 

U današnje doba, teško da ćemo vidjeti konje i magarce, a pogotovo karoce koje su dobar dio prošlog stoljeća bile osnovno zaprežno sredstvo težaka poljoprivrednika. Razvoj novih tehnologija pomalo je poslao u zaborav puno zanata, a jedno takvo je i našeg sugovornika 84-godišnjeg Blagodra Perkova iz Tribunja kojem je zanimanje profesionalni kolar.

Iza drugog Svjetskog rata u Vodicama se osnovao "Zanatski kombinat" gdje se Blagodar izučio za profesionalnog kolara. Zajedno sa svojim radnim kolegama izrađivao je karoce koje su se koristile za odlazak u polje i u njima vozile ubrane masline i grožđe.

Svoju ljubav prema izradi karoca nastavio je i kao umirovljenik. Posljednju karocu koja je izrađena davne 1927. godine obnovio je prije dvije godine, a danas služi u turističke svrhe za vrijeme održavanja magarećih utrka u Tribunju

P1320583.JPG

U izradi karoca nažalost ostao je usamljen, jer zainteresiranih za ovaj posao nema.

- Bilo bi mi drago kad bi netko nastavio ovaj posao, koga bi mogao podučiti o ovom zanimljivom zanatu za kojeg vjerojatno malo tko zna da je i postojao. - rekao nam je Blagodar Perkov

Više pogledajte u video prilogu kojeg smo snimili

Kontakt posrednik za video prilog - TZO Tribunj

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017 09:38
djelomob1.jpg