Veljača 22, 2017 5609

Pogledajte epizodu serijala "Hrvatski velikani" autora Roberta Knjaza o našem velikom izumitelju Faustu Vrančiću

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dokumentarno-zabavna serija Hrvatski velikani autora Roberta Knjaza emitirana je početkom godine utorkom na I. programu HRT-a u udarnom terminu iza Dnevnika. U osam nastavaka predstavila je važnije hrvatske povijesne osobe poput bana Josipa Jelačića, Nikole Šubića Zrinskoga, Stjepana Radića, Nikole Tesle, Marina Držića, Ivana Mažuranića i Ivane Brlić Mažuranić te Vatroslava Lisinskoga i Ivana Zajca.

Sinoć je emitirana posljednja epizoda upravo o našem velikom izumitelju Faustu Vrančiću.

Posjetimo se: serija je sminama u proljeće na više lokacija koje su vezane za Fausta, u rodnom mu gradu Šibeniku i na otoku Prviću, otoku na kojem je Faust proveo djetinjstvo i na kojem je odabrao svoje posljednje počivalište. Njemu u čast prije pet godina pokraj crkve u Prvić Luci u kojoj je sahranjen, otvoren je Memorijalni centar ''Faust Vrančić''. Centar već pet godina vodi naša sumještanka, Ivana Skočić koja je bila Knjazova sugovornica u sinoćnjoj emisiji. U emisiji su gostovali i o Faustu govorili znanstvenici i povjesničari koji se s razlicitih aspekata bave proučavanjem Faustovog života i rada.

knjaz4.jpg 

Ivana Skočić ne krije oduševljenje Knjazovim uratkom koji nam je uspio na zabavan i smo njemu svojstven način predočiti Faustove izume, radove i zasluge za ostvarenja za koja možda većina od nas nije ni bila upućena.

''Od sinoć mi ne prestaje zvoniti mobitel i stizati poruke pohvale. Moram priznati da se nisam nadala tolikoj količini pozitivnih reakcija od mojih prijatelja, poznanika i kolega. Svi znamo kako Knjaz radi svoje emisije, još se sjećamo Svlačionice i Koledžice po svijetu. Upravo zbog njegovog načina rada i onog što smo snimali ta dva dana kad je bio kod mene u gostima, bilo me i pomalo strah što će sve emitirati od snimljenog materijala jer tu je bilo svašta ( smijeh ). Jutros smo bili u kontaktu i nisam imala drugog izbora nego mu čestitati na obavljenom poslu i emisiji. U jednom smo zasigurno uspjeli, a to je na zabavan i edukativan način predstaviti Fausta Vrančića kao značajnu osobu naše povijesne i znanstvene baštine.

knjaz3.jpg

Još jednom zahvale Knjazu i cijeloj njegovoj ekipi na emisiji, hvala i HRT-u što nastoji popularizirati naše velikane i hvala svima koji su gostovali u emisiji, a posebno mojim dragim kolegama i suradnicima Marijani Borić, Danku Zeliću, ekipi iz šibenskog muzeja, prvinskim pučkim pivačima, župniku don Boži Škemberu i svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.'' kazala nam je Ivana Skočić, ravnateljica Memorijalnog centra ''Faust Vrančić'' u Prvić Luci.

Seriju možete pogledati preko multimedijske usluge HRTi.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Veljača 2017 14:28
djelomob1.jpg