Ožujak 24, 2017 9488 Šibenski portal Šibenski portal

Devetogodišnja Marijeta iz Tribunja ulovila ribu Fugu, jednu od najotrovnijih riba na svijetu

Devetogodišnja Marijeta iz Tribunja ulovila ribu Fugu, jednu od najotrovnijih riba na svijetu Foto: Šibenski portal
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ribu fugu, odnosno srebrnoprugu napuhaču, ulovila je danas na tunju devetogodišnja Marijeta u Tribunju. Riječ je o ribi čiji je otrov preko tisuću puta jači od cijanida, a koja se u Japanu smatra delicijom. Ako se njezino meso jede nestručno pripremljeno, može paralizirati čovjeka, a čak ga i ubiti što daje draž tom specijalitetu koji pripremaju stručno obučeni kuhari. - prenosimo vijest sa Šibenskog portala

 

– Prije tri godine smo isto ulovili ribu fugu, ali ova je manja i živa je. Ovo je opasna riba ako se jede sirova. Ulovili smo malu ribu, ali sigurno ima i odraslih koje su još opasnije. Što s njima – upitala se Marijetina majka Milena.

Srebrnopruga napuhača riba je koja nije tipična za Jadransko more, a kroz Sueski kanal stigla je iz toplijih mora, objasnila je biologinja iz Nacionalnog parka Kornati Martina Markov za Šibenski portal

– U nedostatku prirodnih neprijatleja, živi i razvija se u našem moru. Otrov se zove tetrodotoksin i stvarno je tisuću puta jači od cijanida. Ovim putem upozoravam ljude da je ne jedu – poručila je morska biologinja koja je dodala da bi možda najbolje bilo dati ribu u šibenski akvarij.

Riba je zasad u akvariju, a Marijeta i njezina majka, kako kažu, definitivno ne namjeravaju napraviti sushi od nje.

Inače, otrovna napuhača prvi put je viđena u Jadranskom moru 1992. godine, i to u vodama Albanije te kod otoka Sušca, dok je prvi put ulovljena 2012. godine. Za tu vrstu ribe karakteristično je da ima sposobnost napuhivanja tako da budu nekoliko puta veće od svoje normalne veličine. To je vrlo učinkovit način samoobrane, a usto su i otrovne te spadaju među najotrovnije ribe na svijetu. Njezin otrov napada živčani sustav te izaziva paralizu, a naposljetku i smrt.

U Japanu se, dakle, napuhača ubraja u kulinarske delicije, a restorani koji poslužuju jelo fugu, smatraju se vrhunskima. Riječ je o sezonskom jelu koje se sprema u zimskom razdoblju, a kuhari koji je spremaju, školuju se za to pune tri godine, polažu jedan od najtežih ispita i moraju imati certifikat koji izdaje japanska vlada. Usprkos tome, u Japanu se godišnje otruje više desetaka ljudi od kojih neki umru od posljedica trovanja.

djelomob1.jpg