Srpanj 02, 2017 3864 Šibenski portal

Roko Skočić, mladi i maštoviti umjetnik kuhinje

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Roko Skočić 21. godišnji je Vodičanin koji je prije tri godine završio srednju školu za agroturističkog tehničara u Šibeniku. Poljoprivreda ga, priznaje, nikad nije zanimala, pa je svoj maturalni rad radio iz kuharstva. Lonci, teče, miješanje i pečenje oduvijek su privlačili njegovu pažnju, a 'pokusni kunići' za kulinarske eksperimente bila mu je obitelj. Sve do dana kada je s posla iz obiteljske papirnice stigao kući s idejom 'Ja idem'. I to ni manje ni više nego u Birmingham, studirati 'Culinary Arts Management'. - priču donosi Šibenski portal

– Uvijek sam bio u kuhinji. Kako bi što naučio spremati, tako su moji doma imali pokuse sa hranom. Sve me zanimalo, od pripreme, okusa, prezentacije, umjetnosti. Nikad nisam imao talent za crtanje, ali ideja za prezentaciju jela nije nedostajalo – priča 21-godišnji Vodičanin za Šibenski portal

U srednjoj školi, kaže, nije bio redovan učenik. No sudbina je očito htjela da se u školi pojavi baš na dan kada su se odvijale prezentacije inozemnih studija.

– Cijelo popodne pretraživao sam po Internetu taj studij u Birminghamu, a kako sam paralelno radio u papirnici u vlasništvu svoje obitelji, baš taj dan u papirnicu je došla žena koja je u školi držala predavanje o iznozemnom studiranju. Uletio sam u kuću i samo rekao svojima 'Ja idem!' i to je bilo to. Ništa me više nije moglo spriječiti da upišem 'Culinary Arts Management' – prisjeća se.

roko-skocic-5.jpg

Dvije godine studija su iza njega, a sati i sati odrađene prakse ono su što najviše cijeni. U Hrvatskoj, kaže, nigdje ne bi mogao dobiti toliko praktičnog znanja koliko bi ga iscrpila teorijska učenja.

– Praksu cijenim najviše, jer nikad nisam bio tip od prevelikih knjiga, ali kad jednom nešto vidim ili napravim sam svojim rukama, onda mi se to urezuje u pamćenje. Od početka studija radim kao chef, i želja mi je napuniti CV sa što više iskustva, jer to je ono što poslodavci vani cijene – iskustvo. Njima nisu toliko bitne ocjene koliko vaše iskustvo – smatra Roko.

Na život daleko od obitelji naviknuo se nakon tri mjeseca. Kulturološki šok uslijedio je par dana nakon što je doselio u Birmingham, ali onda je sve sjelo na svoje mjesto. Danas više ne može zamisliti da radi nešto drugo, a da nije vezano uz kuhinju.– U kuhinji su svi kao obitelj. Svi zajedno moramo raditi, i baš to me fascinira. Svi smo povezani, timski rad je najvažniji, i jedni bez drugih ne možemo. Zato kažem da smo kao obitelj, jer nitko od nas obitelj ne može birati, a ne može ni ljude s kojima radi u kuhinji. Jednostavo zajedno moramo naučiti funkcionirati da bi došli do rezultata – objašnjava.

roko-skocic-22.jpg 

Cijeli članak pročitajte na Šibenskom portalu

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 02 Srpanj 2017 10:45
djelomob1.jpg