Srpanj 10, 2017 4697 Mirsad M.

Nijemac Mathias Bantle i na godišnjem ne miruje: Zajedno s tri vodička prijatelja sviranjem oduševljava publiku

Mathias Bantle drugi s desna Mathias Bantle drugi s desna
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Proteklog su vikenda, u sklopu Vodice Street Festivala, izložbama, koncertima i nastupima uličnih zabavljača oživljene skrivene uličice u najstarijem dijelu Vodica. Bilo je tu radionica za djecu i odrasle, predstava i glazbenih događanja. Veliku pozornost slučajnih i namjernih prolaznika izazvala je sjajna svirka četvorice gitarista. Među njima neka poznata lica vodičkih glazbenika na čelu s Jurajom Birinom i Damirom Fržopom, voditeljima Intenzivnog tečaja gitare i synthesizera, koji se svako ljeto održava u Vodicama. S njima je ove godine svirao i Tonći Zekonjić, ali i jedan njemački Poljak, Mathias Bantle, glavni lik ove priče.

 

Mathias je, naime, 39-ogodišnji odvjetnik iz Krakowa koji zadnjih sedam godina ljetuje u Vodicama. Ujak njegove supruge ovdje je kupio kuću i tada je Mathias s obitelji prvi put posjetio Vodice i u njih se zaljubio. Od tada dolazi svako ljeto i ovdje provodi tri tjedna godišnjeg odmora.

Glazba je njegova velika strast i predstavlja velik dio njegova života. S pet godina počeo je svirati klavir, a kasnije i gitaru.

"Gitaru sam počeo svirati jer nju, za razliku od klavira, možeš ponijeti sa sobom gdje god da ideš.", kaže Marhias, koji zbog posla i privatno često putuje.

Kako ne želi da mu se ulijene prsti, s njim putuje i njegova gitara.

"Glazba je moja velika strast, cijelu se život njome bavim. Sviram u nekoliko bendova, pomalo snimam i za televiziju, ali od toga ipak ne mogu živjeti, pa usput radim i kao odvjetnik.", šali se simpatični Marhias, Nijemac koji zadnjih desetak godina živi u Poljskoj, gdje radi kao odvjetnik u velikoj međunarodnoj kompaniji koja ima svoje predstavništvo u Krakowu.

dan_3_51.JPG

Otkud on na Vodice Street Festivalu?

"Uvijek u Vodice nosim gitaru. Kako više volim svirati u društvu, prošle sam godine Turističkoj zajednici poslao mail s upitom ima li u Vodicama netko tko podučava gitaru, s kim bih mogao svirati i tijekom ljeta. Moram priznati da nisam očekivao nikakav odgovor, ali sam ga dobio isti dan. U njemu su mi dostavili podatke i broj telefona Jure Birina. Kontaktirao sam ga, a kad sam stigao u Vodice, odmah smo počeli svirati i od tada sviramo zajedno."

Juraj za njega ima samo riječi hvale."Mathias je veliki zaljubljenik u glazbu i odličan gitarist. Otvoren je i prilagodljiv i pravo je zadovoljstvo svirati s njim." A sviraju uglavnom akustični gyspy jazz, poznat i kao hot club jazz.I prošle su godine jednu večer nastupili pred vodičkom publikom, a ove godine svirke su učestalije.

dan_3_35.JPGMathias Bantle i Juraj Birin

"Svirali smo prošli tjedan u Đardinu i sad na Uličnom festivalu. Jako mi je drago da je došlo do ove suradnje, upoznao sam divne ljude i jako se dobro zabavljam.", kaže Mathias koji se kod nas već udomaćio. Razumije pomalo hrvatski, ali ipak treba prevoditelja.

"Svake godine prije dolaska u Vodice imam ambiciozan plan naučiti malo više hrvatskog, ali nekako, slabo se držim tog plana. Zato je glazba ta zahvaljujući kojoj mogu komunicirati i ljudi koji ne govore isti jezik.", ispravno zaključuje Mathias.

Foto: Mirsad Mešinović

dan_3_45.JPG

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 14:27
djelomob1.jpg