Srpanj 21, 2017 10697

Rezime četverogodišnjeg mandata na čelu dječjeg vrtića

Petra Kranjac: „Bilo je i suza i smijeha!“

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Četiri godine na mjestu ravnateljice dječjeg vrtića Tamaris brzo su joj prošle. Ulažući svo znanje, snagu i trud za obavljanje ovog vrlo odgovornog posla, naglasila je, radilo se na brojnim projektima unaprijeđenja odgojno-obrazovnog procesa zadovoljavajući prava i razvojne potrebe vodičkih mališana.

 

„Bilo je divno i radno, i suza i smijeha. Spoznajući stručnost, iskustvenost, znanje, afinitete, vještine i kreativni potencijal koje imaju odgojitelji i stručni suradnici, inicirala sam zajedničko promišljanje i stvaranje razvojne vizije vrtića koja će nas usmjeravati i davati smisao i svrhu rada", kazala je Petra Kranjac.

Promišljajući praksu kulture življenja djece i odraslih, radilo se na svim segmentima provođenja i organizacije rada s predškolskom djecom uz stalno stručno usavršavanje na suvremenim znanstvenim spoznajama o razvoju djeteta i mogućnosti njegova učenja.

„Vlastita sredstva usmjeravali smo u stvaranje boljih uvjeta života i rada. Inicirala sam i podržavala provođenje stručnog usavršavanja odgojitelja u ustanovi kroz timski rad, putem brojnih radionica i predavanja, kao i usavršavanja izvan ustanove koliko nam je to financijski bilo moguće", istaknula je.

Početkom prošle godine Vodice su dobile status Grada prijatelja djece, kao dio akcije s ciljem motivacije i stimulacije odraslih da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznate u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djece. Uvedeni su razni integrirani programi poput učenja engleskog jezika koji je verificiran, odgojno obrazovnog rada s roditeljima, radionica Rastimo zajedno te sportski, glazbeni i likovni programi. Uz poticanje ekološke svijesti među najmlađima, Tamaris se pridružio i ekološko-logopedskom projektu „Brnistra" u organizaciji UNICEF-a, Udruge MI iz Splita i Gradske knjižnice Vodice s ciljem ranog otkrivanja jezičnih i govornih smetnji, a vrtić uspješno sudjeluje u brojnim hvalevrijednim humanitarnim akcijama.

Zaposleno je 16 novih djelatnika (trenutno ih je 50) na četiri lokacije među kojima je i logoped s odličnim rezultatima.

„Kuharica našeg vrtića na moj prijedlog upućena je na daljnje obrazovanje te stekla zvanje kuhar-majstor pa smo kao ustanova ostvarili sve potrebne uvjete za zapošljavanjem na dvogodišnje razdoblje dvojice pripravnika, a sve na teret Zavoda za zapošljavanje"Nabavljena su razna didaktička pomagala, postavljene su nadzorne kamere te je uređena još jedna soba dnevnog boravka za provođenje tjelesnog te drugih aktivnosti, dok je područni objekt Čista Velika opremljen s novim igralištem.

 20196781_10154892861317877_761339628_n.jpg

„Nakon 37 godina riješeni su imovinsko pravni odnosi postojećeg matičnog objekta te je sve spremno za natjecaje za sredstva iz EU i resornih ministarstava", kazala je.

Boljka našeg mista, nedostatak mjesta pri upisu nove djece uskoro će biti rješen. Planirani novi vrtić upravo je dobio građevinsku dozvolu.

„Parcela u Dočinama pokazala se kao odlična, samim time što je zemljište u vlasništvu grada. Put je bio dug ali nakon projektnog zadatka, izrađena je studija izvodljivosti, pa idejni i glavni projekt. Trenutno su u izradi projekt opreme i izvedbeni projekt", najavila je.

Uz sve ravnateljske obveze Petra Kranjac tajnica je najstarijeg kluba na području našeg grada, rukometnog kluba Olimpija koji je u prošloj sezoni postigao povijesni uspjeh, a u kojem je upisano 80-ak djece kako u Vodicama tako i u Čistoj Velikoj.

„Smatram da sam u proteklom periodu svojim radom doprinijela stvaranju i poticanju dobrih međuljudskih odnosa, kulture timskog rada i življenja djece i odraslih te podigla ovu ustanovu na jednu novu stepenicu. Planiram upisati i studij menadžmenta jer koliko je god vođenje vrtića posao bez radnog vremena uz dozu stresa, prirastao mi je srcu te tu ne želim stati", zaključila je Petra Kranjac.

Poslijednja izmjena dana Petak, 21 Srpanj 2017 15:04
djelomob1.jpg