Kolovoz 03, 2017 4530 Šime Strikoman Šime Strikoman

PROJEKTI izniknuti iz PRIJATELJSTVa BOLJANA I VODIČANA

Nakon niza projekata, Šimi Strikomanu Bol dodjeluje Godišnju nagradu!

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Šimi Strikomanu dodijelit će se javno priznanje 'Godišnja nagrada općine Bol za 2017. godinu' kao znak zahvale za izuzetne zasluge za razvitak i ugled općine Bol na području kulture.

Neobičnost priče je to da je Šime naš Vodičanin, a ovakva priznanja u većini slučaja dodjeljuju se sumještanima. No, u Bolu su je jednoglasno izabran na prijedlog Jadranke Nejašmić, ravnateljice bolske knjižnice „Hrvatske čitaonice", nakon niza projekata odrađenih upravo u tom mjestu.

„Poveznica Bola i Vodica kreće 2007. godine susretom generacija 57./58. kad smo proslavili svoj 50. rođendan i na kojem se okupilo nas 40-ak i njih desetak. Druženja su se nastavila, a iz prijateljstva iznjedrili brojni projekti", kazao je Šime Strikoman.

Strikoman je na Bolu snimio dvije Milenijske fotografije: povodom proslave 40-te obljetnice bolske Gimnazije i povodom 20-te obljetnice bolske Glazbene škole s knjigom i klavirom kao instalacijama kao i dokumentarni film „BookBol" koji govori o Bolu u prvom redu kao o kulturnom, a zatim i turističkom središtu te ga je darovao bolskim prijateljima.

„Napravio sam i film „Zmajevo selo" u kojem je prenesena atmosfera ushićenih turista koji su posjetili Murvicu i doživjeli prikaz suživota puka toga pitoresknog mjesta i pustinjaka koji su u 15. stoljeću, bježeći pred Turcima, naselili špilju u brdu iznad Murvice, a u kasnijim stoljećima sagradili i samostane", opisao je film snimljen prema istoimenoj predstavi.

Film je na 19. Međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu proglašen najboljim filmom festivala u filmskom prikazu predstave iz tradicijskog života, a Zbor turističkih novinara HND-a i Hrvatske udruge tur. novinara i pisaca u turizmu dodijelilo je Šimi Strikomanu nagradu „Marko Polo – slavni putopisac" za najbolji turistički film. Također, na osmom festivalu Trsat-Festival hrvatskih katoličkih filmova je prikazan u finalnoj večeri.

„Snimljen je i kratki dokumentarni film „Brač: kamen i voda" na istoimenoj izložbi prošlog ljeta na bolskoj šetnici i na lokalitetu Lokve kod Gornjeg Humca. Svi filmovi su dar bolskoj knjižnici 'Hrvatskoj čitaonici' čijoj se ravnateljici, Jadranki Nejašmić, ovim putem još jednom od srca zahvaljujem na divnom prijateljstvu i gostoprimstvu i našem Peri Grgurevu koji je montirao sve ove filmove" kazao je.

Od ove godine Šime Strikoman započeo je projekt pod nazivom „Terra Croatica - Bročko blogo" u kojem će se snimati 10 000 godina bračke kulturne povijesti kao bajkovit prikaz Brača kroz fotografiju, fjabe, gočice, legende i mitove.

„Hvala svim suradnicima na ovim prekrasnim projektima, prvenstveno mojoj generaciji Vodičana i našim Boljanima. Nadam se da će iz ovog prijateljstva izroditi još mnogo lijepih druženja i novih zanimljivih projekata", kazao je Šime Strikoman.

Ova povelja sa sobom nosi i novčanu nagradu u iznosu od 5 000 kuna, a svečano će mu se uručiti u petak, 4. kolovoza u Bolu na Braču.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 03 Kolovoz 2017 12:47
djelomob1.jpg