Rujan 11, 2017 6873

DOBROTVOR KOJI ŽELI DA SE OSNUJE FOND ZA VATROGASCE

Toni Grbelja: «Ne želim umrijeti, a da nisam podijelio svoje suvenire!»

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Toni Grbelja Buhin 79-ogodišnji je dobrotvor rođen u Prvić Šepurini koji naveliko daruje svoje uratke od drva dok zauzvrat očekuje da se osnuje fond za vatrogasnu opremu i nove kanadere.

 

«Napravio sam na desetke tisuća raznih drvenih suvenira, križeva i srdaca koji su rasprostranjeni diljem svijeta. Iako sam puno bolestan i dalje ustrajem u tome i sve što imam dajem. Kud ću sa svime ovime? Ne želim umrijeti, a da nisam podijelio svoje suvenire!», kazao nam je ovaj dobrotvor u čijoj se kući na zadarskoj Puntamici krije još toliko rukotvorina.

Nedavno smo ga mogli uočiti u Vodicama gdje je dijelio srca s fotografijom Vodica, brojni su križevi otišli i s vatrogascima koji su sudjelovali na Mimohodu. Upravo su oni njegova zadnja inspiracija.

«Tri-četiri tisuće suvenira sam donio u vodički JVP da se podijele gostima. O, kad bi se svaki suvenir mogao prodati za nekoliko kuna, koliko bi to novaca bilo! Želja mi je da se osnuje fond za naše vatrogasce, tim bi im se novcem mogla osigurati vrhunska oprema, a možda kupiti i kanaderi», veli nam Toni, pun nade.

Grbelja se ponosi s fakultetskom naobrazbom te čak deset zanata: bio je apsolvent filozofije i književnosti, stolar, brodograditelj, tesar... te do danas svo to znanje ulaže u svoje radove.

«Radio sam skale kakve nitko na svijetu nije imao. Preko 150 skala poklonio sam gradu Vukovaru, preko tri stotine bolnicama, neke se nalaze i u vodičkoj crkvi te šibenskom i zagrebačkom kazalištu», otkrio nam je te izrazio želju za još jednim fondom, onim za pomoć i razvitak rodnog mu Prvića:

IMG_20170830_182649.jpg

«Možda moje radove otkupi neki obrt ili firma...Tko zna, zaista je mnogo toga. Samo ne želim da propadne, a sav bi prihod, ukoliko se osnuje, otišao u Bratovšćinu fra Ante Antića i u čast Faustu Vrančiću», kazao nam je ovaj, kako sam sebe naziva, 'čudni' dobrotvor kojem je i želja ući u Guinessovu knjigu kao prvi Hrvat rekorder u darivanju.

Ostvari li mu se cilj, ne sumnjamo da hoće. Ili barem potaknuti druge na slična djela.

djelomob1.jpg