Rujan 23, 2017 9429

JEDAN POSEBNI DRVENI OLDTIMER

Lirica je jedini aktivni tradicionalni hrvatski jedrenjak, a krasi upravo vodičku rivu

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dvadesetmetarski drveni klasik djelo je starih majstora kalafata sagrađen 1938. na Korčuli u tamošnjem škveru, u svrsi teretnog broda. Danas je jedini tradicionalni hrvatski jedrenjak koji je aktivan, a udomaćen je upravo u Vodicama u obitelji Antić gdje je velika turistička atrakcija.

 

Brojni su turisti svoj odmor odlučili iskoristiti upravo na ovom drvenom oldtimeru s posebnom draži.

«Ploviti pod jedrima ima posebna je atrakcija. Mnogi se uspenju se na njega s mišlju da nosi piratsku priču, pa ih moramo malo uputiti. Ponosno im mogu ispričati priču o jedinom aktivnom tradicionalnom hrvatskom jedrenjaku, a zatim i ponuditi direktno sudjelovanje u jedrenju», kazao nam je Mario Antić, vlasnik Lirice.

Turisti naime imaju priliku podizati i spuštati jedra, privezati brod uz rivu... Što god je potrebno za njegovo 'funkcioniranje'.

13934605_1575450282750089_8833313493640693108_n.jpg

«Na njega stane tridesetak ljudi, a naše su ture po vodičkom arhipelagu do Kornata. Zbilja imamo što pokazati. Iako, u zadnjih 15-ak godina, otkako nam je uplovio u Vodice, isplovio je cijeli Jadran i sudjelovao na tradicionalnim regatama i festivalima mora i pomorstva», otkrio nam je Antić.

Ovakav jedrenjak nigdje ne prolazi nezapaženo. Lirica je dobila brojna priznanja dok su nagrade izostale zbog nemogućnosti natjecanja upravo zbog neimanja konkurenata.

«No, bilo je dobrih regata i jedrenja. Svašta smo s njom doživjeli, od skraćivanja jedara pri snažnim vjetrovima preko 30 čvorova i brzina od 10 milja...» prisjetio se Antić.

Tags
djelomob1.jpg