Studeni 18, 2017 6199 Jutarnji list

Božić izgubio svoj smisao: Oteli su ga Djed Mraz i sobovi

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Katolički svećenik iz Irske uputio je apel svim kršćanima na planetu da prestanu koristiti riječ 'Božić' jer smatra da su taj pojam doslovce oteli 'Djed Mraz i sobovi'.

 

Velečasni Desmond O'Donnell smatra da bi kršćani svih denominacija naprosto trebali prihvatiti činjenicu da Božić više ne predstavlja ništa sveto, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji list

Njegov apel uslijedio je nakon što su se desničarske udruge u Irskoj digle na noge zbog marketinškog gafa velikog pekarskog lanca Greggs koji je malenog Isusa u jaslicama na jednoj reklami zamijenila golemom kobasicom u tijestu.

- Ostali smo bez Božića, baš kao što smo ostali i bez Uskrsa, trebali bismo prestati koristiti tu riječ u potpunosti, izjavio je O'Donnell.

- Moramo tu riječ ostaviti iza nas, oteli su nam je i moramo prepoznati tu činjenicu, dodao je i napomenuo da on nema ništa protiv nevjernika.

- Jednostavno bih htio da se osigura prostor vjernicima koji smatraju da Božić nema nikakve veze s Djedom Mrazom i sobovima. Moj religijski doživljaj Božića je iznimno dubok i stvaran - poput zraka koji udišem. Ali i nevjernici zaslužuju i imaju pravo na svoju proslavu, to je bit ljudske dinamike i svima nam to treba u našim teškim životima, smatra velečasni O'Donnell.

Ovaj je svećenik, inače, po struci psiholog i smatra da je značenje Božića tijekom godina erodiralo i blagdan je postao pretjerano komercijaliziran.

- Ja samo nastojim spasiti bit Božića za vjernike na način da odustanemo od pojma 'Božić' i naprosto ga zamijenimo nekom drugom riječju, zaključio je O'Donnell.

djelomob1.jpg