Studeni 20, 2017 5267

Vodičani, Boljani, Tribunjci izletom u Đurđevac i Pečuh proslavili šest desetljeća života: Strikoman ih ovjekovječio Milenijskom fotografijom

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Šezdesetogodišnjaci iz Vodica, Bola na Braču, Tribunja, Zagreba, Ravne na Koroškem i Ljubljane, redovitim slijedom i ustaljenim običajima, organizirali su novo putovanje i prepustili su se milenijskom redatelju da ih svojom razigranošću povede na putovanje prema Đurđevcu, Segetu, Pečuhu, ispunjeno zanimljivim predavanjima, susretima s prijateljima s milenijskih putovanja.

Odmah čim su pristigli u Đurđevac, da se pretekne mrak, Strikoman je uskočio u vatrogasnu dizalicu i sigurne ruke vatrogasaca JVP grada Đurđevca, a ekipa iz autobusa marljivo je supruzi Editi pomogla oko pripreme scene koju je osmislio Goran Španja u obliku brojki 60 i 90 s porukom sada šezdesetogodišnjaci, spremni doseći devedesetu, uz veselje koje ih krasi i zajedništvo ni to im neće biti preteško.

Oko organizacije je pomogao domaćin Mario Fuček, direktor TZ grada Đurđevca.

Pečuh_1.jpg

Atmosferu je podigla i ekipa Igora Mirkovića i direktora fotografije Silvestera Kolbasa, koja nastavlja snimanje filma o milenijskim mijenama vremena na stvaralačkom putu Šime Strikomana. Oni osim što su odrađivali dio svoga posla, rado su uskočili kao pomoć oko snimanja milenijske scene, samo da se uspije snimiti prije mraka.

Siget_1.jpg

Zajedništvom u odličnim raspoloženju, postigli smo posebnu čaroliju fotografije na prostoru pored Starog đurđevačkog grada, koju je mističnijom učinio Pero Trutanić s upaljenom bakljom, simbolom bitke protiv Turaka i topovskih dana, kada je prema legendi, Đurđevčane spasio pjetlić -picok- ispaljen iz utvrde u turski tabor. Velike iskrojene papire u obliku brojki 60 i 90 dovezli smo pripremljene iz Vodica. Zahvaljujući Željku Bastiću nekoliko smo ih dana pripremali u velikom prostoru Auto kuće Bastić, čiji je on vlasnik. Bez njegovog gostoprimstva ne bi uspjeli razvući tako veliku pripremu za snimanje.

Stari grad pretvoren je u Interpretacijski centar Picokijade, te prestižnu galeriju s vrijednim postavom Ivana Lackovića Croate, te eksponatima koje prikupio u cijelome svijetu, uz vrijedno tradicijsko ruho Podravine i Hrvatske.

Pečuh_1.jpg

 

Pečuh_2.jpg

Na kraju ovako produktivnog i uzbudljivog dana koji je rezultirao 599. Mijlenijskom fotografijom.
Šezdesetogodišnjaci, vjerni prijatelji zaslužili su feštu s početka ove priče i pjesmom se složili:
„Alaj je divan ovaj podravski kraj!"

599. Milenijska fotografija Šime Strikomana
„Od 60 do 90"
Đurđevac, 18. studenog, 2017.

599_Milenijska_Generacije_57_58.jpg

 

Piše: Željka Bitenc

djelomob1.jpg