Prosinac 21, 2017 3980

Najuspješnija planinarska udruga u Hrvatskoj u 2017.g „Sv.Mihovil“ poziva Vas da im se pridružite

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Hrvatski planinarski klub „Sv.Mihovil" Šibenik osnovalo je nekoliko entuzijasta, te su kroz godine mnogi ljudi prepoznali vrijednost i ljepotu planinarenja i ostalih aktivnosti kojima se u klubu bave-od speleologije, alpinizma, sportskog penjanja, vodičke službe i obilježavanja,održavanja planinarskih putova, očuvanje prirode i okoliša, brinemo o planinarskim domovima, rado se odazivamo na humanitarne i volonterske akcije, sudjelujemo u planinarskim trekinzima i trkama.
Osim što promičemo vrijednosti zdravog života među mladima svojim dragovoljnim radom učinili smo mnogo na zaštiti kulturnih i prirodnih vrijednosti Grada Šibenika i cijele Županije.

 

25.jpg

Danas Klub broji 233 člana.

Osim velikih priznanja od strane Grada, Županije i drugih važnih institucija, ove godine, na naše veliko oduševljenje dobili smo Priznanje za najuspješniju planinarsku udrugu u Hrvatskoj u 2017.g. , a među 345 registriranih udruga pri Hrvatskom planinarskom savezu.

 

Kroz svoj rad, Klub organizira i školovanja. Tako smo u 2017. godini organizirali smo 4 škole: 15. Speleološku sa 9 novih speleo pripravnika, 8. Opću planinarsku koju je uspješno položilo 32 planinara, 4. Sportsko- penjačku sa 13 novih penjača i 2. Malu planinarsku školu koju je završilo 28 djece u dobi od 7 do 14 godina, a dva člana pohađala su Alpinističku školu u trajanju od 10 tjedana u organizaciji planinarskog kluba Mosor u Splitu.

Od značajnijih uspjeha Kluba u 2017.g spomenuli bi prvu šibensku ekspediciju na najviši europski vrh Elbrus visok 5642m, uspon na najviši vrh Austrije, Grossglockner (3798m), jedan član proveo je 3 tjedna na Himalayi, uspješni usponi na Prokletijama u Crnoj Gori, naša članica uspješno je prošla Camino de Santiago dugačak 780 km, naše dvije članice spadaju u samo tri osobe iz Kluba koje su ispenjale Triglav u opasnim zimskim uvjetima, Velebitski planinarski put u dužini od 140 km pređen je u 5 dana, mnogo članova sudjelovalo je na Putu Oluje u trajanju od 7 dana, dužine 150 km.
Osim inozemnih planina, svaki vikend pohodimo prekrasne planine, rijeke, jezera lijepe naše, pa je neizostavna Dinara, Velebit, Risnjak, Svilaja, Omiška Dinara itd.

Svake godine, već više od 20 godina u tjednu između Božića i Nove godine, bez obzira na vremenske uvjete organiziramo tradicionalni uspon na naš najveći vrh Sinjal na Dinari.
Godišnje održavamo prezentaciju u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, gdje je ujedno i izložba sa preko 100 fotografija naših članova . Na prezentaciji predstavljamo časopis Helop, koji izlazi jednom godišnje u nakladi od 400 komada.

DSC00219.JPG

Zbog mnogobrojnih uspješnih pothvata naše dvije članice imale su čast otvoriti Hrvatski festival putnika održan u svibnju u Šibeniku, a već drugu godinu zaredom imali smo prezentaciju Kluba na otvorenom, održanu u rujnu ispred kluba Azimut, gdje smo izazvali pažnju građana i medija.

Za 2018. godinu već imamo velike planove i raspored, a najvažniji je održavanje Dana planinara Dalmacije, koji će se održati 26.-27. svibnja 2018. godine na Martinskoj, gdje očekujemo oko 700 planinara iz cijele Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.Posebno bi istaknuli čak dvije ekspedicije planirane za 2018.g.

Promina_287.jpg

Prva je uspon na najviši vrh Južne Amerike, Aconcaqua visoka 6961 m, koju spremamo u čast našem prvom predsjedniku Zlatiboru Prginu, koji je 1999. godine na toj planini nažalost izgubio život. Očekivano trajanje ekspedicije je 24 dana.
Druga planirana ekspedicija je uspon na najviši vrh Afrike Kilimanjaro, visok 5895 m, a očekivano trajanje ekspedicije je 20 dana.

Nadamo se da ste kroz ovaj kratki prikaz aktivnosti dobili uvid u uspjeh našeg Kluba i sposobnost naših planinara, te vas rado pozivamo da nam se pridružite.

SAM_0919.JPG

Branka Ivas

djelomob1.jpg