Siječanj 31, 2018 7206

Acro yoga – atraktivna kombinacija yoge i akrobatike sve interesantnija i Vodičanima

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Acro yoga je oblik vježbe koji predstavlja spoj yoge, akrobacije i terapeutske masaže, a izvodi se u paru. I u našim Vodicama postoji grupica od desetak entuzijasta koji su okupljeni oko ove zanimljive discipline.


Povezano s tim razgovarali smo sa njihova tri člana; Martinom Tabulom, Tomislavom Morom i Majom Skočić, koja je i upoznala ostale sa acro yogom.

Pitali smo je od kuda interes za ovu vrstu yoge, na što je Maja odgovorila: "Prije sedam godina u Zagrebu sam prvi put čula za acro yogu i odlučila probati taj oblik vježbe. Odmah me privukla jer je vježbanje zabavno, mogu se naučiti novi akrobatski elementi i razgibava se cijelo tijelo. Zanimljiva mi je jer je posrijedi kontakt sa drugima, komunikacija, slušanje partnera i kad ti govori i kad ti ne govori."

Tomislav nadodaje da je izazov vježbati acro yogu jer se na svakom treningu može vidjeti napredak, napraviti neka nova akrobacija, ali i otkriti mišići u tijelu za koje nisi niti znao da postoje.

acro_2.jpg

Akrobacije koje ovi mladi ljudi uspijevaju izvesti izgledaju u najmanju ruku prekrasno, ali ako ćemo biti iskreni i pomalo opasno. No, Martina naglašava kako se nikakva ozbiljna povreda nije desila jer kao i u svakom sportu ili disciplini postoje pravila i ako se njih pridržava mogućnost za ozljede su tada svedene na minimum.

Inače, u ovoj disciplini, kako Martina, Tomislav i Maja objašnjavaju, struktura je takva da postoji netko tko je baza, "potporni stup" neke akrobacije, zatim letač, kojega baza pridržava te spoter koji pazi na sigurnost letača.

Također naglašavaju da svatko može vježbati jer čak i početnici mogu uspjeti napraviti dosta jednostavnijih akrobacija. A tko će kojom brzinom napredovati i "pohvatati" elemente ipak ovisi o samim čovjekovim predispozicijama, koliko je fleksibilan, gibak, je li utreniran, ima li iskustva u yogi ili nekom drugom sportu itd..."Na svemu tome se može raditi. U samo dva mjeseca čuda se mogu napraviti"-rekao je Tomislav.

acro_4.jpg

I kad se podvuče crta, acro yogu možemo opisati kao suodnos između dvije osobe, kao njihovu međusobnu i blisku komunikaciju.

"Tu se osjeti drugi čovjek, sramežljivost koju možda osjećamo u svakodnevnici vježbajući acro yogu nestane, a osjećaj balansa u kojem boravimo ta dva, tri sata koliko traje trening je neopisiv. Ponekad završimo trening sa tajlanskom masažom, koju neki nazivaju i yogom za lijene, a nakon toga se vraćamo kući potpuno opušteni i zadovoljni"; zaključili su svi troje.

acro_5.jpg

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 31 Siječanj 2018 21:26
djelomob1.jpg