Srpanj 10, 2018 5098

Zdrav ručak za lagan ostatak dana „Tuna s batatom i rukolom“

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ljeto je pred nama, dani su sve topliji, a mnogi od nas dan unaprijed pokušavaju osmisliti što će sljedeći dan kuhati odnosno pripremiti za ručak za svoju obitelj, rodbinu ili prijatelje. Živimo u modernom periodu kada mnogi od nas rade na nekoliko strana, brinu se za najmilije i imaju mnogo aktivnosti, pa im pripremanje obroka koje oduzima mnogo vremena nije prioritet. Upravo iz tog razloga odlučili smo vam predložiti ideju jednog zdravog, uravnoteženog i nutritivno hranjivog obroka kojeg je lagano pripremiti, prehrambene namirnice su vrlo dostupne, a vrijeme za pripremu je minimalno.


Potrebno vrijeme za pripremu zdravog obroka: oko 30 minuta

Količina obroka: za 4 osobe

Potrebne namirnice:
• file od tune (4-6 komada)
• batat (4 batata srednje veličine)
• rukola (prema želji)
• mrkva prema želji koja se može kombinirati s ostalim zelenim povrćem
• maslinovo ulje, češnjak, limunov sok
• začini prema željama (sol, papar, origano)

Način pripreme:
1. Pripremiti file od tune na način da ih marinirate, posolite i začinite sa raznim začinima. Važno je naglasiti da je meso tune najbolje staviti odmah na vruće ulje iz razloga jer polaganim zagrijavanjem tunino meso postaje „gnjecavo“. File pecite s obje strane nekoliko minuta, ovisno o jačini vatre (otprilike dvije minute)
2. Paralelno u posudu stavite kuhati batat koji ćete nakon kuhanja narezati na komadiće (kao kod nas na slici)
3. Pripremite salatu koju ćete servirati na tanjuru

Zašto su ove namirnice dobre za zdravlje:
Tuna- odličan je izvor proteina, vitamina B kompleksa i minerala, a najpoznatija je po odličnom izvoru omega-3 masnih kiselina. Odlična je kardio-vaskularni sustav, a regulira omjer dobrog i lošeg kolesterola. Redovno konzumiranje ribe odlično djeluje na raspoloženje, lagana je i vrlo jestiva.
Batat- je poznat pod drugim nazivom kao slatki krumpir, a sadrži više od 70% vode. U batatu se nalazi zamjetna količina vitamina A, vitamina C i B6, kalija, mangana, magnezija, fosfora i bakra. Ima nizak glikemijski indeks i odličan je za dijabetičare, važan za funkcioniranje živčanog i mišićnog sustava te djeluje kao snažan antioksidans.

Autor: mag.nutricionizma Marina Jakšić

djelomob1.jpg