Kolovoz 02, 2018 4988

PRISJETIMO SE NAŠEG JEDNOSTAVNOG RECEPTA

VRIME POMIDORA Ne zaboravite na vodišku šašu

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

U punom je jeku sezona pomidora koje su glavni sastojak šaše, kraljice svih umaka. Upravo su kombinacija šaše i pulente staro vodiško jelo koje je othranilo naše generacije i generacije. Svako misto svoj recept ima, a mi smo zamolili Dunju Alfirev da se prisjeti starog recepta prema kojem je šašu radila njena mati i mati njene mati.

 

 Na petnaestak kila pomidora ide:

- tri kvarta od litre maslinovog ulja
- par kila kapule sitno isjeckane
- par glavica luka
- vezica petrusimena

Kao pred pripremu za lakše guljenje pomidora, Dunja savjetuje staviti ih preko noći u škrinju. Nakon guljenja one se iskomadaju na tri-četiri komada, ovisno o veličini.

Nakon što smo ulje zagrijali u velikoj teči, prodinstamo isjeckanu kapulu, a zatim lagano i luk. Ubacimo pomidore i kuhamo najmanje sat vremena na srednje laganoj vatri. Cilo vrime kušajemo te tako dodajemo sol i papar, a bude li nam kiselo rješenje je jednostavno – ubacimo tek žlicu cukra!

Ovako spremljenom šašom možemo se hraniti i cilu zimu. Bilo da ju vakumiramo ili zaledimo. Osim poznatog nam užganca šaše pulente, ona se odlično slaže uz sve tjestenine ili tek kao umak uz gotovo svako jelo. Ma može i na pizzu.

Ne zaboravite li iskoristiti sezonu pomidora, guštat ćete cilu zimu!

Korak po korak prije tri godine pripremu šaše pokazao nam je i Denis Samohod. Video prilog možete vidjeti klikom na slijedećem poveznicu: Priprema jednostavne i ukusne zimnice

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 02 Kolovoz 2018 21:05