Srpanj 26, 2019 4022 JU Priroda Šibensko-kninske županije

Tura se pokazala kao pun pogodak

Otvorila se terra incognita: Evo kako do UNESCO-ve ljepotice

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
Nešto više od mjesec dana do pomorske čuvarice Šibenika, tvrđave svetog Nikole, može se u turistički obilazak brodom. Upravo s mora do izražaja dolazi graditeljsko umijeće zbog kojega je i uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Takva tura u svojoj priči povezuje sve blagodati šibenske baštine i krajolika te se pokazala kao pravi pogodak, a svoj obilazak Vodičani i turisti mogu unaprijed planirati.


Cijela priča o tvrđavi svetog Nikole krenula je prije sedam godina kad je u kanalu sv. Ante realiziran projekt šetnice, u vojnom zabranjenom području ili kao što bi kazao arhitekt Nikola Bašić terra incognita se otvorila gradu Šibeniku.

- Ja sam često kao dijete išla brodom na Jadriju i uvijek je ta strana kanala bila zabranjena. Od početka smo u planu imali stavljanje u funkciju tvrđavu sv. Nikole, ali i vojarne minerske. Rješavali smo imovinsko pravne odnose dosta dugo, ali prošle je godine Šibensko-kninska županija vojarnu dobila na korištenje sljedećih 50 godina kako bi realizirala projekt Posjetiteljskog centra, kazala nam je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica županijske Javne ustanove ‘Priroda’ koja upravlja pomorskom tvrđavom i šetnicom uz more.

Kako bi tvrđava svetog Nikole postala UNESCO-v spomenik radili su više godina. Željeli su ju zaštiti onakva kakva je, da ju prezentiraju i valoriziraju te da svi popratni sadržaji budu u uvali Minerska i na otočiću Školjiću. U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko pet milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna iz proračuna Šibensko – kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Sanirano je mulo, drvena rampa, ograde, svjetlarnici – sve ono što se tiče sigurnosti posjetitelja.

67253602_443482639572955_9206699094070788096_n.jpg


- Nakon uvrštenja na UNESCO listu pojačale aktivnosti pa je tako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo projekt vrijedan 2.6 milijuna kuna za izradu cjelokupne dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave te 26 milijuna kuna za Posjetiteljski centar u uvali Minerska kroz projekt Turistička valorizacija Kanala sv. Ante – druga faza. 

Hrvatski restauratorski zavod izrađuje glavni izvedbeni projekt za cjelokupnu sanaciju cijele tvrđave. To podrazumijeva da će, osim konzervatorskih i arheoloških istraživanja i svega onoga što se radi na spomeniku kulture, ipak dovesti minimalnu infrastrukturu i osigurati uvjete da se tamo mogu događati povremene izložbe i koncerti.

- Nikako nećemo dovesti nešto što bi bilo fiksno. Primjerice, za otvorenje se donijela bina, razglas, stolice, stolovi..., a sutradan je već sve bilo povučeno i spomenik kulture je ponovno zasjao u svom izvornom svjetlu.

Takvog koncepta drže se od početka. Sveti Nikola je veoma jedinstven te je bitno da je kao takav sačuvan i da nakon takvih događanja nema znatnih intervencija.- Plan upravljanja bilo je nužno napraviti s obzirom na veliki broj posjetitelja na samoj šetnici. Odlučili smo da se do tvrđave isključivo može organiziranim brodskim linijama našeg koncesionara. Postoji pet linija, a uz vožnju kroz šibenski kanal svetoga Ante i vođenu turu, posjet će trajati dva sata.

Od toga, sat vremena će biti na tvrđavi. Posjetitelji će imati pratitelje, ali i multimedijalne vodiče s virtualnom stvarnosti koji će ih voditi po označenim točkama. Za mlađe naraštaje postoji i prigodna igrica. Tijekom vožnje priča se i o Šibeniku, prirodnim vrijednostima, uzgoju školjkaša, kanalu i ostalim tvrđavama, a u Minerskoj se prezentira dodir rijeke i mora, prirodnim vrijednostima.

- Na rivi smo uredili Info centar na kojem se mogu kupiti karte po cijeni od 130 kuna koje se također mogu nabaviti preko web shopa tako da i Vodičani i turisti mogu svoj posjet planirati unaprijed.

U timu imaju i jednu Vodičanku – Sabinu Lasan koja je nedavno došla u njihov tim i preuzela veliki dio posla.

- Prva godina nam je ujedno i testna, a ona nam se pokazala kao pun pogodak, zaključila je ravnateljica Babačić Ajduk.
Poslijednja izmjena dana Petak, 26 Srpanj 2019 22:30
djelomob1.jpg