Lipanj 21, 2020 6358

Imao je tek 21 godinu kad mu je dijagnosticirana ova teška bolest središnjeg živčanog sustava. Odonda prima injekcije i ima 'gripice' svaki drugi dan

BRLIN ŽIVOT S MULTIPLOM SKLEROZOM: 'Ona je moj život, problemu ne treba dati da raste'

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Zbog nerazjašnjenih uzroka nastanka, teškog puta do dijagnoze i različitih simptoma, multipla skleroza se često naziva i bolest s tisuću lica. S kroničnom upalnom i degenerativnom bolešću središnjeg živčanog sustava oštećenja mogu zahvatiti mozak i kralježničku moždinu. Kod većine oboljelih pojavljuje se između 20. i 40. godine života, a upravo s tek navršenom 21. godinom zahvatila je i našeg sugrađanina Denisa Brlasa Brlu koji je za Infovodice odlučio o njoj i progovoriti.

-    Od toga je sada prošlo već 20 godina. Tri godine je trebalo da se uspostavi dijagnoza te odonda svaki drugi dan primam injekcije interferona. No, bolest je takva da za nju nema lijeka, ali ima te lijekove koji usporavaju progresiju bolesti što je jako važno. Danas mi trne desna strana, osjećam slabost u ruci te mi pomalo već udara na kičmu. Nakon kilometar i pol moram stati jer počinjem šepati. Odmorim i nastavim dalje, priča nam Denis Brlas Brle.

Kaže, ne postoje dva ista slučaja, s istim simptomima i boljkama. On, primjerice, nakon svake terapije ima temperaturu. Prije je ona bila čak od 38 do 40, kao da svaki drugi dan ima gripu. Danas su ti simptomi blaži.

-    Prvi simptomi pojavili su se 98. godine, kada mi je oduzelo lijevu stranu. Osjećaj je sličan kao onaj kojem pripisuju infarktu ili moždanom udaru. Završio sam u bolnici, dobio neke lijekove, no nakon nekog vremena to se vratilo. 2001. godine imao sam relapsi bio među prvima u županiji koji su dijagnozu radili prema američkom američkom sistemu i testiranju iz krvi. 

Bilo je potrebno preko 20 testiranja u bolnici u Šibeniku i Zagrebu preko kojih su se eliminirale druge bolesti poput hepatitisa, HIV-a, reumatoidnog artritisa… Druga potvrda bila je nakon vađenja likvora iz kralježnica te posljednja magnetska rezonanca koja je ustanovila lezije na mozgu.

-    Moja reakcija bila je dobra, možda baš zato što nisam imao pojma što je to, prvi put sam čuo da uopće postoji. Važne su mi bile samo doktorove riječi da se od toga ne umire, da o kvaliteti života ovisi samo njena progresija te da mogu doživjeti duboku starost. Zahvalio sam mu se i samo otišao. Možda i je sreća u tome što nisam ništa znao.

Odmah je krenuo s injekcijama te se lijeva strana stabilizirala. No, ubrzo su krenuli problemi na desnoj. Također, na lijevom oku nije mogao gledati u nijednom smjeru osim ravno, a imao je i dvoslike. -    Doktori su mi tvrdili da moram izdržati i da će biti bolje. Tako je i bilo nakon tri mjeseca. Uhvatio sam se i literature, interneta, doktora… sada o toj bolesti znam kao neki specijalist. Ipak, kad već imaš tu bolest, problem je što se onda sve tome prepisuje, a ne mora biti.  Ipak, Nekad se lakše i s time primiriti i znati da je samo faza. Kad pogledam oko sebe mlađe i zdravije ljude oko sebe vidim da nekad mogu napraviti i više stvari od njih.

Možda je i do njegova karaktera. Uvijek sve okreće na šalu, a svojoj bolesti nikako ne želi pridavati pažnju. Konobario je petnaest godina, a šefovi mu prvih devet mjeseci od dijagnoze za bolest nisu ni znali. 

-    Ljudi ne vide kako se osjećam, kao ni ja na drugome da ga boli glava. Kasnije su mi govorili da se ostavim konobarenja, pitanja 'Kako si?' su imala dozu sažaljenja. Roditeljima sam zabranio da me to pitaju. Dobro sam, živim, radim, idem dalje… Što je moja multipla spram drugih bolesti? Imam ograničenja, prihvatio sam ih. Iako, danas sam zdrav, a sutra već mogu biti u kolicima, s time treba živjeti i ne dati problemu da raste. Uvijek kažem, tko može kontrolirati svoju psihu bogat je čovjek.

Isto tako, žena i kćer, koju je dugo čekao, njegova su snaga i motivacija. Ona je dijete koje treba stasati te on više, ni da hoće, nema vremena biti bolestan.

-    U grupi sam slabije progresije. Neki su se odmah srušili u krevet i nikada se digli. S njima se zasada srećom ne mogu poistovjetiti. Ipak, prije dvije godine zaposlio sam se kao portir u Gradskoj upravi što je za mene prikladnije s puno manje kretanja. Sretan sam i zadovoljan, naglasio je Brle za kraj.

Inače, u svijetu se 30. svibnja obilježava Svjetski dan multiple skleroze, dok je Brlas nekada bio dopredsjednik županijskog Društva MS-a. Također, prije koju godinu je s prijateljem Darkom Begićem osnovao udrugu Šibenik Meteo iz koje nas redovno i vrlo precizno obavještavaju kakvo nas vrijeme u narednim danima očekuje. 

djelomob1.jpg