Siječanj 08, 2019

MEDICINSKA AKUPUNKTURA ILI ANALGETICI?!

Ambulanta za liječenje boli - Riješite se boli akupunkturom

Ocjeni sadržaj
(26 glasova)

Danas se akupunktura primjenjuje u svim razvijenim zemljama svijeta, sama ili u kombinaciji s drugim metodama liječenja, najčešće za liječenje bolnih sindroma i funkcionalnih poremećaja organizma.

 

Akupunktura je metoda liječenja pri kojoj se pomoću tankih igala stimuliraju određene točke na tijelu, tj. meridijani ili energetski putevi. Njihovom stimulacijom se aktiviraju prirodni mehanizmi tijela koji dovode do poboljšanja općeg stanja i/ili smanjenja bolova. Medicinskom akupunkturom se pospješuje mišićna relaksacija, modulira prijenos bolnog impulsa i postiže povoljan neuroendokrini odgovor što rezultira dobrim subjektivnim osjećajem. Također se , primjenom iste, smanjuje potreba za analgeticima, a tako smanjuje opasnost od njihovih neželjenih nuspojava.

Akupunktura se primjenjivala 2800 godina p.n.e. u staroj Kini, a po načelima tradicionalne kineske medicine. Svjetska zdravstvena organizacija je 1979. službeno priznala akupunkturu kao suvremenu metodu liječenja, te je službeno navedena lista bolesti i poremećaja za koje je akupunktura dokazano učinkovita.

Danas se ona primjenjuje u svim razvijenim zemljama svijeta, sama ili u kombinaciji s drugim metodama , najčešće za liječenje različitih bolnih sindroma i funkcionalnih poremećaja organizma.

received_1977153572545114.jpeg

KAKO IZGLEDA AKUPUNKTURNI TRETMAN ?
Liječnik akupunkturolog ( specijalist koji je posebno educiran za liječenje akupunkturom ) , nakon pregleda i razgovora s pacijentom , postavlja indikaciju za liječenje akupunkturom.

Ista se, nakon pisane suglasnosti od strane pacijenta, provodi postavljanjem tankih iglica u specifične točke na tijelu ( obično deset tretmana u trajanju od 20-30 min ) . Na mjestu uboda se može javiti tzv De Qi fenomen, tj. subjektivni osjećaj nelagode, topline, peckanja, pulsiranja ili strujanja.

Akupunktura se ne primjenjuje kod psihički agitiranih osoba, kod pacijenata sa srčanim stimulatorom ili pace makerom, kod onih na antikoagulantnoj terapiji, zatim pacijenata s konvulzijama ,... Poseban oprez je potreban kod trudnica, djece i osoba s malignim bolestima.

U Ambulanti za liječenje boli Medicinskog centra Vodice, dr Ivana Plivelić, specijalist anesteziolog i subspecijalist intenzivne medicine s dodatnom edukacijom na području liječenja boli i akupunkture, primjenjuje istu za liječenje različitih bolnih sindroma i poremećaja. To su bolovi u vratu, ramenima i leđima, migrene i druge glavobolje, neuralgija n. trigeminusa, periferna pareza n. facijalisa, vrtoglavice, pareza nakon moždanog udara, osteoartritis koljena, upale tetiva, cervikobrahijalni i lumbosakralni sindrom, išijas, bolovi rotatorne manšete, smrznuto rame, teniski lakat i ostalo. Akupunktura također pomaže u liječenju alergijskih sinuitisa, nesanice i bolesti ovisnosti ( pušenje, pretilost ),...

U Medicinskom centru Vodice vas u periodu od 07.02-07. 03. očekuje akcija od 30 % na tretmane akupunkturom.

Informacije na broj telefona 022 643 876 ili putem maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

received_1977153609211777.jpeg

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.