Veljača 20, 2019

Medicinski centar Vodice: Ultrazvučni pregled dojki "spašava život"

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Ultrazvučni pregled dojki je odlična dijagnostička metoda u otkrivanju različitih oboljenja dojki, a nerijetko ženama spašava život. Zahvaljujući modernim ultrazvučnim uređajima koji koriste sonde visokih frekvencija i sofisticirane softvere postiže se visoka rezolucija u prikazu promatranog tkiva, a time i dijagnostička točnost od preko 90 %.

U Medicinskom centru Vodice možete obaviti ultrazvučni pregled dojki kod iskusne šibenske radiologinje - dr Biserke Perković.

Naročito je važno razlikovanje dobroćudnih i zloćudnih promjena u dojkama što mamografijom često nije moguće , posebno u dojkama s gustim žljezdanim tkivom. Zato je ultrazvučni pregled dojki u žena do četrdeset godina te onih starijih, ukoliko imaju gusto žljezdano tkivo, metoda prvog izbora.

Sam pregled je jednostavan , bezbolan i nema popratnog zračenja te samim time nije štetan. Zasniva se na primjeni visokofrekventnih zvučnih valova koji prolaze kroz tkivo dojke , odbijaju se od različitih struktura u dojci i vraćaju natrag do sonde koja je kabelom povezana s kompjutorskim programom, tj. softverom za dobivanje slike.Kako se tkiva razlikuju u strukturi, tako su i odbijeni zvučni valovi različitih karakteristika na temelju kojih se mogu međusobno razlikovati. Pregled se obavlja na odgovarajućem stolu. Pacijent se treba skinuti do pojasa kako bi se mogao obaviti pregled dojki, pazuha i područja iznad ključne kosti.

biserkamcv (1).jpg

Na kožu se stavlja gel koji smanjuje njen otpor i pojačava prijenos ultrazvučnih valova.Pregled traje tridesetak minuta. Preporuča se unutar prvih deset dana menstruacijskog ciklusa kad su dojke manje bolne , a utjecaj ženskih spolnih hormona nije toliko izražen kao u predmenstruacijskom periodu.

Palpabilni čvor i/ili sjena ili pak zgusnuće u dojci detektirano mamografijom se može u daljnjem postupku analizirati ultrazvučno.Nadalje, jedna od prednosti ultrazvučnog pregleda dojke je i mogućnost razlikovanja cističnih tvorbi ( ispunjene tekućinom ) od solidnih ( građene od čvrstog tkiva ).Ultrazvuk je također idealna metoda za pregled dojki kod trudnica , jer nema štetnog zračenja. Njime se provjerava i cjelovitost te pozicija implantata nakon plastične operacije dojki.Ultrazvučno se mogu dijagnosticirati i pratiti različita upalna stanja dojki i slično.Ultrazvučni pregled dojki može prikazati normalno tkivo dojke ili dobroćudne asimptomatske promjene koje ne zahtijevaju daljnje tretmane osim redovitog praćenja. U tom slučaju govorimo o normalnom nalazu.

Patološki nalaz podrazumijeva dobroćudne fibrozne čvorove, kompleksnije građene ciste, sumnjive i jako sumnjive promjene koje upućuju na karcinom.Kompleksne ciste i fibrozni čvorovi zahtijevaju punkciju i/ili biopsiju i patohistološku analizu dok su promjene svrstane u zadnje dvije kategorije u većini slučajeva karcinom te moraju biti dodatno obrađene ( biopsija/ operacija ).

U Medicinskom centru Vodice ultrazvučne preglede dojki obavlja iskusni radiolog šibenske bolnice - dr Biserka Perković.

Naručite se na broj telefona 022 643 876 ili putem maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Više o ponudi i cijenama Medicinskog centra Vodice pročitajte na njihovoj web stranici www.mcvodice.hr

biserkamcv (2).jpg