Svibanj 09, 2019

Medicinski centar Vodice- HOLTER EKG -KADA I ZAŠTO?

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)
OSLUHNITE SVOJE SRCE I VODITE RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU!


24-satni Holter EKG-a omogućuje kontinuirano monitoriranje električne aktivnosti srca kroz 24 sata u vanbolničkim uvjetima i za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Primjenjuje se kod simptoma lupanja i preskakanja srca, nakon preboljenog srčanog infarkta ( da se isključe poremećaji srčanog ritma ), zatim kod opetovanih sinkopa ( nagli gubitak svijesti) i slično.

Tijekom nošenja Holtera EKG-a kroz 24 sata pacijent nastavlja sa svojim uobičajenim aktivnostima ( posao, tjelesne aktivnosti, spavanje ), te redovito troši svoju terapiju ( koju inače uzima) i ne susteže se od navika poput pušenja i konzumiranja kave ( ako to inače prakticira ). Pridržavanjem ovih uputa nastoji se dobiti što realniji uvid u stanje srca kod pacijenta kako bi se pravovremeno mogli detektirati eventualni poremećaji i započeti s odgovarajućom terapijom.

Fotografije jpg 300dpi za print-11.jpg

Sam Holter se sastoji od malog uređaja koji radi na baterije te se pričvrsti za rame pacijenta ili visi u maloj torbici oko struka , a pomoću elektroda je povezan s kožom pacijentovog prsišta. Nekim će pacijentima prije postavljanja Holtera biti preporučeno brijanje kože prsišta ( izražena dlakavost ) radi boljeg kontakta kože i elektroda.Također je tijekom 24 sata , dok se nosi Holter, zabranjeno tuširanje.

Nakon 24 sata uređaj se skida s pacijenta, a zapis električne aktivnosti srca u tom periodu se preko memorijske kartice prebacuje na računalo.Potom se analiziraju brojni parametri električne aktivnosti srca poput minimalne i maksimalne srčane frekvencije, ekstrasistola te promjena koje upućuju na nedostatnu opskrbu srčanog mišića krvlju i drugo. Sve navedeno može ukazati na poremećaje u radu srca koji u najgorem slučaju mogu dovesti do iznenadne srčane smrti.

Stoga je Holter EKG-a u nekim situacijama od neprocjenjive dijagnostičke vrijednosti.

U Medicinskom centru Vodice možete obaviti kompletnu neinvazivnu kardiovaskularnu obradu uključivši i Holter EKG- a pod stručnim nadzorom poznatog šibenskog kardiologa, dr. Roberta Grubišića Čabe i ostalog medicinskog osoblja.

IMG_3401.jpg