Ožujak 20, 2020

Evo kako zaštititi svoje uho i svoj sluh

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Problemi sa sluhom i nagluhost su najčešće posljedice izlaganja velikoj buci. Buka može smanjiti sposobnost sluha koja se ne može izliječiti i vratiti na staro.

S obzirom da su u današnje doba gotovo svi od malih nogu izloženi nekoj vrsti buke (slušanje glasne glazbe na slušalicama, koncerti, utakmice, igrališta, itd.), dobro je spriječiti bilo kakva prerana oštećenja sluha. Zato sluhu treba priuštiti odmor i odlaziti na godišnje preglede kod otoakustičara ili specijalista za uho.

Postoje dva glavna tipa zaštite sluha: zaštita od vode i od buke. Zaštita od vode je bitna jer visoki tlak vode može izazvati upalu u uhu i oštećenja pri ronjenju. Najčešći oblici zaštite ušiju od vode su čepići za odrasle i djecu, čepići za ronjenje te maska za ronjenje. Čepići štite uši tako što potpuno zatvaraju ušnu školjku i time sprječavaju ulazak vode.

Najvažnija je zaštita od buke, budući da smo stalno izloženi različitim zvukovima. Svaka je osoba osjetljiva više ili manje na neku razinu buke. Ako steizloženi zvukovima glasnijim od 85 decibela onda riskirate svoj sluh i potičete razvoj drugih zdravstvenih problema. Međutim, nekada je dovoljan i jedan događaj u kojem je buka glasnija od 120 decibela (eksplozija, pucanj) da trajno oštetite sluh. Kako biste zaštitili uši i svoj sluh od nepotrebnog oštećenja, postoje različite varijacije zaštite poput naušnjaka, čepića za uši, itd. Srećom, Bontech je proizveo čepiće za zaštitu sluha u različitim okolnostima. Imaju čepiće za zaštitu od buke s nelinearnim prigušenjem, čepiće za zaštitu od buke s linearnim prigušenjem, čepiće za spavanje te čepiće za lovce.

Bontech je tvrtka sa sjedištem u Splitu i 30 podružnica u Hrvatskoj. Glavni je hrvatski proizvođač slušnih pomagala koji se bavi proizvodnjom i distribucijom slušnih aparata, proizvoda za zaštitu sluha, aparata za komunikaciju, i sl.

Sponzorirani članak