Ožujak 25, 2020

Zašto ponekad u glavi osjećamo pritisak

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Pritisak u glavi često se javlja kod velikog broja ljudi. O ovome problemu piše portal Sluh. Iako su uzroci raznoliki, najviše ih je povezano s nekom vrstom anomalije organa sluha. Zato se kao najčešći uzročnik pritiska u glavi navode infekcije uha. Točnije, riječ je o bakterijskoj infekciji. Zbog nepažnje može doći do posjekotine ili ranice u uhu. Ta se ranica inficira i uzrokuje upalu koja je popraćena pritiskom u glavi.

Osim toga, pritisak u glavi ponekad uzrokuju poremećaji povezani s Eustahijevom cijevi. Naime, njezin cilj je izjednačavati unutarnji i atmosferski tlak. Nemogućnost usklađivanja tlakova rezultira jakim i nesnosnim pritiskom u glavi i ušima.

Ne zaboravimo na to da nakupljanje viška cerumena odnosno ušnog voska također stvara osjećaj pritiska.

Vjerujemo da ste svi nekad tijekom ronjenja ili promjene nadmorske visine osjetili začepljenje ušiju. Razlog tome je naglo izranjanje iz vode ili nagla promjena nadmorske visine. Na ovaj način može doći do oštećenja bubnjića. Osim boli u uhu, pojedinac može osjetiti nelagodan osjećaj pritiska u glavi.

U ovakvim situacijama, osobito ako je pritisak u glavi popraćen boli u uhu, preporučujemo vam da odmah dogovorite pregled kod liječnika koji će vas dalje po potrebi uputiti na daljnje pretrage.

Važno je napomenuti ako pritisak u glavi nije ozbiljne prirode, možete si sami pomoći u ublažavanju ovog stanja. Ono što je najvažnije je da morate obratiti pažnju na to koliko vode popijete na dan. Stručnjaci savjetuju 8 čaša. U trenu kad osjetite žeđ, znajte da ste već dehidrirali. A dehidracija je ponekad česti uzrok pritiska u glavi.

Nedovoljno sna također utječe na ovu često iznenadnu i nelagodnu pojavu. Loša i nezdrava prehrana negativno utječe na brojna zdravstvena stanja kao i često konzumiranje alkohola i duhanskih proizvoda.

Ništa manje nije „opasan“ ni cjelodnevni rad za računalom. Naime, svakodnevno osmosatno naprezanje očiju itekako može utjecati na stvaranje pritiska u glavi. Zato se preporučuje da nakon svakih sat vremena napravite pauzu od 5-7 minuta kako biste odmorili oči. Najbolje vježbe za odmaranje očiju odnose se na lagano usmjeravanje pogleda gore-dolje, lijevo-desno i u krug. Gledanje u daljinu na 2 minute je također odlična opcija.

Naposljetku, ali ne manje važno, vodite računa o pravilnom držanju tijekom dana. Sve ovo može negativno utjecati na naše zdravlje.

SPONZORIRANI ČLANAK

Pročitajte i https://www.infovodice.com/aktualno/marketing/14065-evo-kako-zastititi-svoje-uho-i-svoj-sluh.html