Siječanj 20, 2021

Ugostiteljima i prerađivačima ribe odobreno 1.683.642kn putem Razvojne strategije FLAG-a „Galeb“

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Na natječaj FLAG-a „Galeb“ za Mjeru 1.2.1 "Jačanje konkurentnosti proizvoda ribarstva i akvakulture“ je zaprimljeno 9 projektnih prijava te su sve putem administrativne kontrole i ocjenjivanja pozitivno ocjenjene, a Upravni odbor FLAG-a „Galeb“ je donio odluke o odabiru. Za svih 9 prijava su dodijeljene i odluke o dodjeli sredstava od strane Uprave ribarstva, Ministarstva poljoprivrede.

Projektne prijave će rezultirati sa jednim stvorenim radnim mjestom te čak četrnaest zadržanih što je veliki uspjeh obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju. Ovo predstavlja veliki doprinos projekata prioritetu Europske unije IV. Povećanje zaposlenosti i teritorijalne kohezije.

Mjera 1.2.1.  je inovativna mjera razvijena od ureda FLAG-a „Galeb“ u suradnji sa lokalnim dionicima. Po prvi put na jednom natječaju su se mogli prijaviti između ostalog i ugostiteljski objekti, prvi kupci ribe, i sufinancirati nabavu opreme za prihvat, pripremu, obradu, očuvanje, skladištenje ili prezentaciju morskih plodova. Ovom mjerom FLAG želi ojačati kapacitete ugostitelja kako bi potakli otkup ribe od lokalnih ribara, a time bi ojačali i poziciju ribara, te naposljetku ribarstveno područje FLAG-a „Galeb“.

Veliki uspjeh FLAG-a galeb je bio izraditi natječaj koji doprinosi jačanju konkurentnosti ribarstva i akvakulture a u potpunosti je u skladu s Europskim fondom za pomorstvo i ribarstvo te sa relevantnim hrvatskim zakonodavstvom.

Kompletnu natječajnu dokumentaciju je također izradio ured FLAG-a „Galeb“ uz pomoć Leader mreže Hrvatske čiji je FLAG član.

Na natječaj se prijavilo 7 ugostitelja, prerađivač iz Murtera te Ribarska zadruga Adria iz Tribunja sa tehnološkom inovacijom– dimljenje ribe, stoga joj je dodijeljen intenzitet potpore od 100%.

S obzirom na gore navedene uspjehe koje je Mjera polučila i na potrebe sa terena FLAG „Galeb“ je objavio novi natječaj koji se nalazi na WEB stranici FLAG-a „Galeb“. https://www.lagur-galeb.hr/natjecaji/flag-natjecaj-za-mjeru-1-2-1-jacanje-konkurentnosti-proizvoda-ribarstva-i-akvakulture-2/ .