Kolovoz 12, 2021

Započela provedba projekta Ribarske zadruge Adria pod nazivom „Zna tribunjska tradicija da je riba delicija“.

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Ribarska zadruga Adria iz Tribunja koja broji 13 ribara zadrugara bavi se veleprodajom i maloprodajom Jadranske ribe te pokazuje dobru praksu napretka kroz realizaciju projekata.

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, donijela je u prosincu 2020. odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere III.3.  „Provedba strategije lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi“ te je u ožujku 2021. započela provedba projekta Ribarske zadruge Adria pod nazivom „Zna tribunjska tradicija da je riba delicija“.

Svrha i cilj projekta je da zajedničkim nastupom ribara u ulovu te inovativnim rješenjima na lokalnoj razini, povećamo potrošnju Jadranske ribe te obogatimo domaću gastronomsku ponudu. 

Projekt je zamišljen na način da se od samog početka započnu projektne aktivnosti koje će se simultano isprepletati. Tako je kroz proteklih šest mjeseci pokrenuta nabavka opreme, zaposlena je jedna nova osoba te je  organiziran  rad djelatnika u preradi kako bi se u bliskoj budućnosti mogao započeti proces dimljenja jadranske ribe. 

Dimljenje je jedan od najstarijih postupaka kojim se obrađuje svježa riba kako bi kroz dulje vremensko razdoblje bila pogodna za konzumaciju. U prošlosti je dimljena riba bila vrlo važan izvor hranjivih tvari i jedan od načina da se hrana sačuva. U današnje vrijeme kada nam je hrana lako dostupna, dimljenje je postupak koji se koristi kako bi se pojačao okus hrane i dobila delikatesa.

Nabavkom dimljene komore otvorila se mogućnost  obnove tradicije koja je pala u zaborav. Proširenjem palete proizvoda koja se nudi lokalnim ugostiteljima kao autohtoni gastronomski proizvod pozitivno utječe na turističku ponudu te se ovim projektom želi zaokružiti cjelovita priča koja spaja bogatu  povijest ribarstva ovog područja sa modernim  proizvodima ribarstva. 

Ovim ćemo Vas putem informirati o tijeku provedbe projekta te se nadamo da ćemo uskoro svi uživati u okusu dimljene Jadranske ribe. 

Ovo oglašavanje sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.