Rujan 07, 2021

Želite bicikl - kako se odlučiti koji?

Ilustracija Ilustracija Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ako ste poželjeli u svoj život unijeti jednu novu dimenziju zabave u slobodno vrijeme, zdrave navike ili pratitelja u svakodnevnim aktivnostima – bicikl je pravi izbor.

Bicikl – zdrava aktivnost, relax i zabava

Svako tko je ikada, makar samo u djetinjstvu, zavrtio pedale najpopularnijeg dvokotača, zna kakav je to poseban osjećaj slobode i relaksiranosti. Ujedno, bicikl može biti vrlo efikasno i praktično prijevozno sredstvo u gradskim gužvama kada je potrebno brzo stići s jednog mjesta na drugo, a želite izbjeći gužve u prometu kao i dugotrajno čekanje gradskog prijevoza.

Međutim, poslije odluke o kupovini, vjerojatno ste se susreli s nedoumicom oko izbora modela u moru različitih prisutnih na tržištu.

Pitate se koji bicikl je pravi za vas i koje su uopće razlike među tolikim modelima. Vjerojatno svi znamo čemu služi trkački bicikl, ali postoje kategorije za koje prvi put čujemo.

Saznat ćete koji bicikl bi mogao biti pravi za vas tako što ćete prvo odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Gdje i na kakvoj površini želite voziti?
  • Koliko će biti dugačke vaše rute?
  • Koja oprema vam je potrebna tijekom vožnje?
  • Koji je vaš stil vožnje?

Dobivene informacije će vam pomoći da se orijentirate, tako da ćete moći izabrati bicikl baš prema vašim željama i potrebama.

Dakle, koji modeli su najčešći na tržištu:

  • Planinski bicikl (MTB) hardtail – odgovarat će ako se želite voziti po neasfaltiranim putevima, van puteva, po šumskim i poljskim stazama... Obzirom da je lagan, pogodan je i za jednodnevne izlete. Neudoban na duže staze. Zahtjeva malo održavanja i prisutan je u svim cjenovnim rangovima.
  • Planinski bicikl (MTB) full – ovo je bicikl za staze s većim preprekama ali i za više udobnosti i sigurnosti na neravnom terenu. U usporedbi s hardtailom, ovdje je bolja dinamika vožnje jer zadnji kotač ima duži kontakt s podlogom. Skuplji je od hardtaila i zahtjeva više održavanja. Vizualno privlačan i zabavan.
  • Trekking bicikl – nešto između planinskog i gradskog bicikla, veoma svestran, kojim se možete voziti i po gradu, kao i po lakom terenu. Pogodan je i za duža putovanja, opremljen blatobranima i paktregerom. Udoban položaj sjedenja i niski troškovi održavanja.
  • Kros bicikl – sportska verzija trekking bicikla, pogodna za one koji žele postići velike brzine na asfaltu kao i na lakim terenima. Pogodan i za duže ture.
  • Gradski bicikl – idealan za ugodna gradska putovanja  po asfaltu i biciklističkim stazama. Osim toga, ima udoban položaj za sjedenje, kompletnu opremu i pouzdane komponente.
  • Trkački bicikl – dizajniran za velike udaljenosti po asfaltu i vrlo brzu vožnju. Idealan za sportske aktivnosti poput biciklističkih maratona i cestovnih utrka.

Prije kupovine, neophodno je i odrediti odgovarajuću veličinu okvira bicikla prema vašoj visini i konstituciji. Na internetu ćete pronaći dosta stranica gdje možete vrlo lako, unoseći vaše mjere, odrediti odgovarajuću veličinu okvira.

Ako smo vam bar malo pomogli u odluci oko odabira odgovarajućeg modela bicikla, pomoći ćemo vam i oko uspoređivanja cijena na tržištu. Posetite idealno.rs i u udobnosti svog doma, opušteno razgledajte i izaberite dvokotač koji će postati vaš vjerni suputnik.