Listopad 18, 2021

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Vodice - Prergršt besplatnih radionica za umirovljenike

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Gradsko društvo Crvenog križa Vodice je udruga koja djeluje na području grada Vodica, a u svom radu osim što promiče humanitarne ciljeve i provodi akcije od opće koristi  provodi i  Projekt „Aktivni zajedno“  usmjeren na poboljšanje kvalitete života umirovljenika već više od godinu dana.

Djelatnici Crvenog križa, volonteri i vanjski suradnici  uz veliki trud i zalaganje te uz pridržavanje svih propisanih protu - epidemioloških mjera  uspješno su do sad proveli 393 različite aktivnosti što je s obzirom na godinu koja je iza njih bilo vrlo izazovno.

Uz partnere Gradsko društvo Crvenog križa Knin i Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru nastavljaju s projektom i dalje, a  posljednjih godinu dana sa svojim partnerima iza sebe imaju nebrojeno hvale vrijednih aktivnosti  na kojima je sudjelovao velik broj umirovljenika u Vodicama, Kninu i Biogradu na Moru.

Nordijsko hodanje, kreativne radionice, mjerenja šećera i krvnog tlaka, mala škola služenja pametnim telefonom,  radionice kuhanja, radionica prve pomoći,… samo su neke od aktivnosti koje se provode s umirovljenicima i za umirovljenike te su za njih potpuno besplatne, a sve kako bi  im na taj im način poboljšali kvalitetu života.

U planu su još i radionica  plesa, radionica kuhanja, radionica psihosocijalne podrške koje za cilj imaju promovirati aktivan pristup životu u starijoj životnoj dobi, prevenciju i unapređenje mentalnog zdravlja.

Uz radionice za vrijeme provođenja projekta organiziraju se i okrugli stolovi u svrhu podizanja svijesti o važnosti aktivnog starenja.

Pred nama je još nešto manje od jedne godine provođenja projekta za koju se nadamo da će nam omogućiti još više druženja i kreiranja, vježbanja, razgovora, plesa, stjecanja novih znanja i vještina za umirovljenike, ali i djelatnike  i volontere -  rekla nam je ravnateljica Biluš. 

Stoga ovim putem pozivaju sve umirovljenike da im se pridruže na besplatnim redovnim aktivnostima, te besplatnim radionicama koje se provode u Vodicama u sklopu projekta „Aktivni zajedno“ i to na medicinskoj gimnastici ponedjeljkom i srijedom od 18:30 sati do 19:30 sati, nordijskom hodanju u jutarnjim satima utorkom i četvrtkom, petkom na kreativnim radionicama u večernjim satima, kao i ostalim aktivnostima organiziranim za umirovljenike.

Na aktivnostima su dobrodošli svi. Sve aktivnosti su besplatne, a jedini uvjet za registraciju je preslika osobne iskaznice i dokaz o mirovni te pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Sve informacije mogu se dobiti pozivom na broj  Crvenog križa grada Vodica 310 325 ili na 095 822 5658 (Sami Bach).

Projekt „Aktivni zajedno“ doprinosi povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika te jačanju organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja.  Projekt traje 24 mjeseca i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva -Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unapređenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 1.285.155,90 kuna su osigurana iz državnog proračuna Republike hrvatske u iznosu od 15% i Europskog socijalnog fonda u iznosu 85%. Projekt je započeo 01. lipnja 2020. godine te traje do 30. svibnja 2022. godine – zaključila je ravnateljica Biluš.