Listopad 19, 2021

Drva za ogrijev

Drva za ogrijev Pixabay
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Grijanje na drva sa sobom nosi mnoge prednosti - osim što je obnovljiv izvor energije, drvo je i s cjenovne strane vrlo isplativo, pa nije čudno što se ovaj način grijanja u mnogim kućanstvima koristi i danas kada su na raspolaganju i mnoge druge opcije.

Međutim, osim grijanja vašeg doma, drva se često koriste i pri pripremi hrane, a mnogi roštilji tijekom toplijih mjeseci nezamislivi su bez ovog izvora topline.

No znate li koja vrsta drva je najbolja za potpalu? Koja vrsta će vam donijeti najviše za vaš novac, a koju biste svakako trebali izbjegavati? Evo odgovora!

Ne koristite crnogorična drva!

Prije svega, potrebno je znati da biste u ovim slučajevima trebali izbjegavati bilo kakve četinjače. Naime, crnogorična drva sa sobom donose nekoliko ozbiljnih problema.

Zbog svoje strukture, ova vrsta drva u sebi će imati više zraka, zbog čega ćete moći primijetiti razliku u težini kada je usporedite s bjelogoričnim drvom. Veća količina zraka u drvu znači manje materijala za izgaranje, što znači da će ova vrsta drva donijeti manje topline u usporedbi s istom količinom bjelogorice.

Istina, ova vrsta drva će planuti prilično lako, ali tu dolazimo i do drugog velikog problema - smole. Nje također ima puno u crnogoričnom drvu, a prilikom njezinog izgaranja nastat će gusti dim.

Naravno, tako nešto bi moglo upropastiti roštilj s prijateljima na otvorenom, a koristite li ovo drvo za grijanje, vaši dimnjaci trebat će puno više pažnje i čišćenja.

Koje bjelogorično drvo odabrati?

Nakon svega navedenog, jasno je da su bjelogorična drva bolji izbor, ali nije svejedno koju vrstu drva odaberete.

U Hrvatskoj se za ovu namjenu tradicionalno koriste hrast ili bukva, kojih ima u izobilju i tu se zaista radi o vrlo dobrim i učinkovitim izborima za grijanje. Neka ispitivanja, međutim, preporučuju bagrem kao najbolji izvor energije kada su drva u pitanju, a bijeli jasen je također vrlo dobar izbor.

S druge strane, lipa, vrba ili jablan nisu ni približno toliko dobar izbor za potpalu.

Trebate li savjet pri odaberu najbolje vrste drva ili pomoć pri nabavci, obratite se na drvazaogrijevsibenik.com i posavjetujte se s iskusnim stručnjacima kako biste spremni dočekali sljedeću zimu!

Kako se brinuti za drva?

Jednom kada nabavite drva, potrebno ih je i skladištiti na odgovarajući način i na pravo mjesto kako biste ih zaštitili od propadanja. Naime, s obzirom da se radi o prirodnom materijalu, drvo može relativno lako propasti, a to svakako ne želimo.

Glavni neprijatelj oko kojeg se morate brinuti jest vlaga. Zbog toga je preporučljivo drva za ogrijev držati na mjestu koje je zaštićeno od kiše, ali još uvijek na otvorenome kako bi vjetar i sunce drvo mogli dodatno sušiti.

Nadalje, kada slažete drva na mjesto na koje ćete ih skladištiti, pobrinite se da između cjepanica postoji dovoljno zraka, a posebno je preporučljivo da ne budu u izravnom dodiru s tlom kako vlaga iz tla ne bi prešla direktno na cjepanice.

Dobro je znati i sljedeće - manje cjepanice će se osušiti brže pa razmišljajte i o tome dok pripremate drva za zimu.

META: Kakva drva su najbolja za ogrijev i na što treba pripaziti kada ih birate? Saznajte sve i pripremite se za nadolazeću zimu na najbolji mogući način!