Veljača 07, 2022

Dimljena riba u ponudi Ribarske zadruge Adrie

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Brojne su prednosti konzumacije ribe te se sve više u posljednjih par godina usmjerava prema podizanju svijesti o dobrobitima konzumacije ribe. Riblje meso se kvari brže od mesa toplokrvnih životinja zbog temperatura okoline te pH vrijednost koja pogoduje rastu bakterija. Kako bi se produljila trajnost ovakvih proizvoda a očuvala nutritivna vrijednost, metode konzerviranja od značajne su važnosti.

Jedna od njih je i postupak dimljenja ribe. Razlikuju se dva tipa dimljenja: toplo i hladno dimljenje. Mi dimimo toplom metodom kojom se dodatno produžuje trajnost višom temperaturom obrade, čime se dobije proizvod produženije trajnosti. I toplo i hladno dimljenje uključuju postupak soljenja, gdje sol služi kao prirodni konzervans. Može se dodati utrljavajući na površinu ili metodom natapanja u salamuri koja omogućuje ravnomjerno soljenje ribe.

Riba se može dimiti cijela ili filetirana, s kožom ili bez. Bitno je da je riba prije dimljenja svježa. Riba se također treba temeljito očistiti, ukloniti iznutrice, škrge i oči. Nakon čišćenja slijedi soljenje. Završavanjem procesa salamurenja, riba se temeljito pere i suši. Dimljenje se može provoditi uz pomoć različitih vrsta drveta koje utječu na boju i aromu konačnog proizvoda. Osim što dimljenje djeluje antibakterijski, ono pojačava okus i aromu samog proizvoda.

Dimljeni proizvodi mogu se konzumirati kao takvi ili se mogu i dodatna termički obraditi, pa se mogu koristiti i kao dodatak kuhanim jelima. Trenutno u ponudi imamo dimljene osliće molete, tabinje i trlje. U planu nam je proširiti i ponudu na plavu ribu nakon lovostaja.

Dimljena riba najčešće se poslužuje u kombinaciji sa sirnim namazom i kruhom, jajima, u salatama ili dodatno termički obrađena u raznim brudetima sa krumpirima, tjesteninama ili palentom.

Oglašavanje je sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Tags