Kolovoz 08, 2022

Jesu li montažne kućice otporne na potres? Evo što kažu dosadašnja iskustva!

Jesu li montažne kućice otporne na potres? Evo što kažu dosadašnja iskustva! Pixabay / Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Zadnjih par godina imali smo dosta jakih potresa na području Hrvatske. Montažne kućice su pomogle dosta obitelji koje su izgubile svoje domove zbog prirodnih nepogoda. No jesu li montažne kućice zaista otporne na potres?

Saznajte više o montažnim kućicama i saznajte jesu li one prava opcija za vas!

Montažne kućice i njihova gradnja
Montažne kuće se grade od sastavnih dijelova koji se proizvode u tvornicama te se odvoze na zemljište gdje se onda sklapaju. Podizanje montažne kuće traje manje nego gradnja klasične kuće.

Njihova gradnja je zadnjih par godina porasla iz nekoliko razloga. Najprije jer su isplativije, a i energetski učinkovitije, što znači da su napravljene od kvalitetnih izolacijskih materijala na prozorima i vratima, koji sprječavaju gubitak topline. To rezultira štednjom energije, ali i štednjom Vašeg novca.

One se grade od lakih i izdržljivih materijala te se lagano mogu prilagoditi Vašim potrebama. One mogu biti izgrađene od čelične strukture s izolacijskim panelima s mogućnošću izgradnje od kvalitetnog drva, lima ili pak imitacije kamena. Osim toga, imate opciju dodavanja fasade koja može biti napravljena od različitih akrilata.

Montažne kućice se rade u formi modula, pošto se rade u tvornicama, te su ovi moduli izgrađeni u sljedećim veličinama: dimenzija od Š 2,98 m x D 2,43 m x V 2,59 m do Š 9,12 m x D 2,43 m x V 2,59 m.

Moduli se zatim sastavljaju na mjestu gradnje po želji klijenta te se mogu sastaviti kao kuća na kat na koju se još može dodati i stubište ili čak prostrani stan s više prostorija.

Potres i nepogode
Zahvaljujući karakteristikama drva, kojim se montažne kućice najčešće oblažu, one su puno otpornije na potrese od klasičnih kuća. Napravljene su od lakših materijala, što znači da će lakše podnijeti potrese jer je njihova seizmička sila proporcionalna težini strukture montažne kućice.

Ali svakako moramo uzeti u obzir da otpornost svake građevine najviše ovisi o njezinoj kvaliteti gradnje. Mnoge montažne kućice danas se oblažu specijalnim pločama koje ju štite od vatre te će onemogućiti širenje požara.

Njezino puno drvo sadrži čak 15 % vode pa ako dođe do požara, sva ta voda bi trebala ispariti. Dok sva voda ispari, drvo može pocrniti, ali se neće srušiti kao što bi se mogla srušiti čelična ili betonska gradnja. Ovo vrijedi ako se požar desio izvana, a kako biste spriječili moguće uzroke požara unutar kuće, pripazite na neispravne električne instalacije ili na to da ne ostavite svijeće ili bilo što drugo unutar kuće kako ju ne biste zapaliti.

Montažne kućice, osim njihove gradnje protiv požara, odlične su i u izdržavanju udara vjetrova. One mogu izdržati udare od preko 200 km/h, a sama težina montažne kućice je dovoljno velika da Vam pruži potrebnu sigurnost. Uz njihovu težinu, svaka će kućica biti dodatno usidrena. Proizvođači ovih kućica se strogo pridržavaju svih pravila gradnje kako bi garantirani montažnu kuću u kojoj možete ugodno i sigurno živjeti.

Zbog ovoga smatramo da su montažne kuće jednako sigurne, možda i sigurnije od gradnje klasičnih kuća kad je u pitanju opasnost od požara, potresa i drugih nepogoda.