Listopad 21, 2022

Vodič za kupnju blagovaonskog stola

Vodič za kupnju blagovaonskog stola Ilustracija Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Kupnja novog blagovaonskog stola bi trebala biti uzbudljivo i ugodno iskustvo, pa ako je vaše prvo pitanje "kako odabrati blagovaonski stol?" onda ste došli na pravo mjesto. Započnite svoju potragu za blagovaonskim stolom na pravi način: sa sigurnošću da ćete godinama biti potpuno zadovoljni sa svojom kupnjom.

Kako odabrati blagovaonski stol?

Blagovaonski stol je investicija i razumijemo da se donošenje ispravne odluke ponekad može biti teško. Od osobnih preferencija do praktičnosti, postoji mnogo stvari o kojima treba razmisliti prije nego što počnete potragu za budućim blagovaonskim stolom, zbog čega smo odvojili vrijeme da pokrijemo sve ključne faktore u ovom vodiču za blagovaonski stol.

Koja je veličina blagovaonskog stola prava za mene? 

Možda se čini prilično jednostavnim izmjeriti svoj prostor i odabrati blagovaonski stol koji je prikladno manji od dimenzija prostora, no to nije toliko jednostavno. Zapravo trebate uzeti u obzir mnogo više od samih dimenzija prostora. 

S praktične strane, trebali biste osigurati najmanje 90 cm slobodnog prostora oko stola i minimalno 50-60 cm širine za svako mjesto. Ako ste već bacili oko na blagovaonske stolice koje su prilično velike, poput onih sa rukohvatima, onda će i to utjecati na mjere vašeg stola, stoga ne zaboravite usporediti njihove mjere.

Popularna opcija su blagovaonski stolovi sa 6 sjedala koji su obično dovoljno veliki za većinu obitelji, čak s prostorom za dodatne goste. Ako vam je ova opcija u ovom trenutku prevelika, onda bi blagovaonski stol sa 4 sjedala koji se razvlači za 6 osoba mogao biti idealan. Ali ako vaš blagovaonski stol rijetko ima više od dvije osobe, onda ga ne biste trebali povećati.

Ako radite s velikom površinom, moglo bi biti primamljivo odlučiti se za najveći mogući blagovaonski stol, ali to nužno nije najbolja ideja. Ako želite maksimalno iskoristiti svoj prostor, te ga ne želite pretrpavati, onda razmislite o tome što se još nalazi u prostoriji i koliko prostora vam je potrebno. 

Ako želite opremiti manji prostor, poput kuhinje, onda svakako potražite uski blagovaonski stol s uskim nogama kako ne biste dodavali nepotrebne centimetre. Alternativno, stol s postoljem bit će mnogo učinkovitiji od tradicionalnih četiri noge.

Ako se dvoumite između dimenzija, onda je najbolja ideja uložiti u blagovaonski stol na razvlačenje.

Koji je oblik blagovaonskog stola najbolji?

Mnogi domovi sa kuhinjom imaju pravokutni stol koji se gura uza zid radi uštede prostora, ali ovakvi se stolovi mogu izvući kada su vam potrebna dodatna sjedala. 

Okrugli kuhinjski stolovi još su jedan popularan izbor, nudeći malo više prostora za sjedenje za dodatne goste zahvaljujući nedostatku kutova. 

Odabir boje blagovaonskog stola

Kada je u pitanju boja, imate mnogo izbora, tako da je najbolje početi s postojećom ili budućom shemom boja.

Sivi, bijeli ili crni blagovaonski stol upotpunit će većinu blagovaonica, pa mogu biti pametan izbor ako često preuređujete. 

Drvo je najtradicionalnija i najprirodnija opcija, ali još uvijek postoji mnogo boja koje treba razmotriti, od hrasta do oraha. Za hrabrije osobe, postoje i blagovaonski stolovi u boji, uključujući crvenu ili plavu, dok metalik završni slojevi poput mesinga u posljednje vrijeme postaju sve popularniji. 

Ukoliko se ne možete odlučiti za boju, još jedna od opcija za vas može biti i blagovaonski stol od prozirnog stakla. Ako vam ni to ne pomaže u vašem odabiru, onda možete uskladiti boje stola sa bojom namještaja kojeg već imate, bilo da je to tv stalak ili stolić u dnevnom boravku.