Prosinac 02, 2022

Ljudi se kunu da je njihov recept najbolji! Znate li o kojem jelu je riječ?

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Brudet, brujet, brodet ili brudet? Kako god ga nazivali, svi će se složiti da je jelo za prste polizati! Brudet je najčešće jelo na hrvatskom Jadranu te je posebno omiljeno u Dalmaciji. Svako mjesto ima svoj poseban način pripreme te je gotovo nemoguće nabrojati sve varijante ovoga jela.

U striktnu pripremu jela se nećemo puno miješati jer svatko ima svoj način, ali jedno je sigurno, a to je da riba koja se stavlja u brudet mora biti svježa. Iako se može raditi i od samo jedne ribe, preferencija većine je da se kvalitetni brudet radi od više vrsta riba, a dobro bi bilo dodati i pokoju školjku i raka. A ako odemo u južnu Dalmaciju, u Dolinu Neretve, u brudetu ćemo naići na nama ne tako svakodnevne specijalitete poput žaba i jegulja.

S čim god ga odlučili spremati, jedno je sigurno, a to je da nam je potreban široki lonac kako bismo mogli poredati naše sastojke u jednu razinu (iznimno ako radimo za šire društvo, možemo slagati namirnice jedne na druge, ali onda moramo dodati vodu).

Pravilan redoslijed dodavanja namirnica u lonac je također bitna stavka, a što se tiče začina, to je nama na volju. Netko voli malo ljući brudet, netko malo slabiji, ali zagarantirano je da gladni ostati nećemo. 

Uobičajeni prilog uz brudet je palenta ili feta domaćeg kruha, a kako bismo zaokružili cijelu priču nije na odmet ni čaša vrhunskog vina. 

Tradicionalno napravljeni dalmatinski brudet dio je adventskog jelovnika à la carte restorana Sky. Od drniškog pijata do filea brancina s krostatom od mediteranskog bilja, u jelovniku vas čeka raznolika paleta okusa i mirisa. A kad se na to doda panoramski pogled na cijeli grad Vodice, zaleđe i arhipelag u okruženju vaših najmilijih, blagdanska čarolija je zagarantirana.

MENU

APERITIV

Pjenušac

COUVERT

Quiche

PREDJELA

Rolani carpaccio od hobotnice s aioliem od češnjaka

Losos u soli, confit rajčice

Domaći makaruni s rezancima od bifteka

Drniški pijat

GLAVNA JELA

Dalmatinski brudet

Filet brancina s krostatom od mediteranskog bilja

Sous vide pačja prsa s medom, coulis od naranče, baby povrće

Porchetta, marmelada od luka, dimljeni kupus i krumpir

DESERT

Brownie & Cappuccino

Božićna kocka

Posebna adventska ponuda uključuje 4 slijeda i pjenušac za samo 190 HRK / 25.22 € po osobi!

INFO&REZERVACIJE: +385 91 320 9026

RADNO VRIJEME: Pon - Ned, 13:00 - 23:00

Ponuda vrijedi do 9.12.2022.