Prosinac 12, 2022

Navratite na Dane bakalara u Restoranu Sky Olympia

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sve što trebate znati o najpopularnijoj blagdanskoj namirnici!

Bakalar je riba Norveškog mora. Idealne uvjete života ondje mu omogućuje miješanje hladne vode Sjevernoga mora i tople golfske struje. Poznat i kao sredstvo plaćanja još u doba Vikinga, kojima je bio osnovna namirnica na dugim plovidbama, bakalar zauzima važno mjesto u ribarskoj tradiciji Norveške.

Iako je bakalar stalno prisutan na gastronomskoj sceni, njegova povijest seže još u 1431. godinu kada je za njegovo otkriće ostatku svijeta, pa tako i Hrvatskoj, zaslužan Pietro Quirini. Quirini je bio mletački trgovac koji je ploveći kroz La Manche doživio brodolom. Jaka je oluja Quirinija i preživjele mornare odnijela do Norveške, gdje su ih Norvežani ugostili ribom stokvis (bakalarom). Querini se potom vratio u Veneciju, a ostalo je povijest. Bakalar je ubrzo prešao granice Italije i svojim izvrsnim okusom osvojio mnoge ljude.

Oni koji ga vole, požudno upijaju mirise pripreme te ukusne blagdanske delicije, a za one koji ga ne vole, reći ćemo da je vrijednost bakalara, a najvjerojatnije i njegova popularnost u krajevima u kojima ne obitava, upravo u njegovom nutritivnom sastavu. Meso bakalara je blagog okusa (za razliku od njegovog mirisa kod pripreme) i bogato esencijalnim masnim kiselinama koje pridonose očuvanju našega organizma.

Bakalar je, kažu, i izvrstan izvor selena, niacina i vitamina B12. Ne manjka mu ni magnezija i kalija. Dobar je izvor kvalitetnih proteina pa lako može zamijeniti one mesne uz malo kalorija.

Bakalar, kao dio dalmatinske tradicije namirnica je koja okuplja obitelj za stolom kreirajući predivna sjećanja. Kao uvod u božićne i novogodišnje blagdane restoran Sky i ove godine priprema najbolje od bakalara. Vođeni jedinstvenim okusima, kuhari su pripremili bakalar na čak 12 načina!

MENU
Salata od bakalara
Krumpir salata s bakalarom
Bakalar u povrću
Rolani carpaccio od bakalara
Polpete
Bakalar na žaru, verzot na dalmatinski
Bakalar bianco
Brudet od bakalara
Bakalar na lešo
Fritule od bakalara
Pašteta od bakalara
Tortilje

Uživajte u Danima bakalara svakim danom 13:00 - 23:00 po cijeni od samo 180 kn / 23,89 € po osobi. Restoran Sky je otvoren za sve posjetitelje!

INFO&REZERVACIJE: +385 91 320 9026