Rujan 08, 2016

Kandidatkinja na listi Narodne koalicije

Marija Alfirev: Pobrinimo se za budućnost nas i naše djece, a prekinimo kaos, svađe i neuspjele eksperimente!

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Žena koja zrači optimizmom, dobrotom i nježnošću, Marija Alfirev, gradska je vijećnica u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Grada Vodica i kandidatkinja na listi Narodne koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima. Kao socijalni pedagog po struci, radni je vijek provela u sustavu odgoja, obrazovanja i socijalne skrbi, ali i malom poduzetništvu.

 

Alfirev smatra da je u Hrvatskoj je još uvijek loša situacija u pogledu ravnopravnosti spolova s obzirom da često ostaje na deklarativnoj razini.

- Nažalost, još uvijek tu diskriminaciju aktivno potiču i neke političke opcije, društvene skupine i pojedinci koji imaju pristup medijima i na taj način utječu na druge. Omjeri žena u upravama i na menadžerskim položajima još su uvijek vrlo nepovoljni, od žena se u poslu puno više očekuje da bi mogle napredovati, a u mnogim kompanijama, pa i u politici još uvijek često žene dobiju funkcije samo zbog pritiska da treba biti ispunjena neka kvota.

mar2.jpg

Bez obzira što je situacija puno bolja nego prije 50 ili 100 godina, muškarci još uvijek 'kolo vode'. Često žene ionako puno više rade od muškaraca – što na poslu, kod kuće, oko djece, u nekom projektu zajednice, a za politiku treba veliki angažman!
- Problematično je to što nisu poštovane kvote u politici, a na svakoj stranci je odgovornost, kao i na samim ženama koje još uvijek nemaju dovoljno samopouzdanja da se i bez podrške izbore za bolje uvjete i položaje.

Naša deveta izborna jedinica obuhvaća zaista veliko područje, smatra Alfirev, pa je tako i problematika svakog njenog dijela specifična i bitno drugačija od ostalih.
- Razumijem probleme koji muče stanovnike ovog kraja, a upoznata sam sa željama i rješenjima koje oni vide kao moguće i ostvarive. Turizam, ribarstvo, poljoprivreda, stočarstvo sve su to gospodarske grane od kojih živimo i od kojih bismo mogli živjeti još bolje.
Primjerice, ulaganje u samo jedan ključan projekt može pokrenuti čitav niz pozitivnih projekata i trendova u budućnosti. Kao dobar primjer istaknula je projekt plaže Banj u Šibeniku koji je nastao upravo zahvaljujući tadašnjoj SDP-ovoj vlasti u Gradu Šibeniku.

- To i našim Vodicama treba, a to do sada nismo vidjeli! Na ljudima koji su na vlasti teret je odgovornosti za donošenje tih važnih odluka kojima se ucrtava smjer razvoja.
Moramo razumjeti da, iako je turizam važan i veliki nositelj prihoda, ljudi moraju raditi i živjeti cijelu godinu! Voljela bih vidjeti razvoj proizvodnje, poljoprivrede i poduzetništva, da vodička poduzeća i izvan sezone plasiraju svoje proizvode i imaju svoja tržišta. Tako bi i ulagači imali razloga i želje ulagati u Vodice.

14182149_10210106145271722_1123610426_n.png

Voljela bi promijeniti trend turizma koji se, kako je kazala - „događa samo po sebi".
- Turizam kao i svaka druga grana gospodarstva treba biti osmišljena, strateški dobro planirana. Nije suvišno ponoviti koliko je važno umrežavanje različitih gospodarskih djelatnosti.

Ako u nešto vjerujemo, onda se stvari i mijenjaju.
- Nema pomaka u broju malih poduzetnika i obrta i to se vidi. Zona Mličevac nema adekvatno razvijenu infrastrukutru i Grad tu nedovoljno pomaže ulagačima. Ista je stvar s vodičkim zaleđem i otocima. Tek kad budemo imali razvijeno i bogato zaleđe i otok Prvić moći ćemo reći da nam je Grad bogat!

Za cijelu izbornu jedinicu, a ne samo Vodice, važno je poticajno okružje za buduće ulagače i poduzetnike. Dobrim strateškim planiranjem i uz korektne administrativne procedure privući ćemo potencijalne ulagače, a osluškivanjem prihvatljivih prijedloga i projekata poduzetnika možemo samo obogatiti sadržaje koje imamo.

Najvažnija je zakonska i administrativna procedura koja olakšava i potiče ulaganja.
- Zamislite samo koliko će pozitivnog donijeti namjera da se pojednostavni otvaranje j.d.o.o.-a bez sudjelovanja javnog bilježnika, a to je ono što u svom programu ima Narodna koalicija!

- Svakako ću se zalagati za sve mjere koje će olakšati poslovanje i život malim i srednjim poduzetnicima, te svima koji imaju ili namjeravaju pokrenuti obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Zapošljavanje je, smatra Alfirev, ključno ako se želi poboljšati standard čovjeka i pozitivno utjecati na njegovo sveukupno blagostanje. Mjera kojom se htjelo omogućiti mladima stjecanje prvih radnih iskustava i iskazivanje na tržištu rada, pokazala se izvrsnom upravo zato jer su na taj način brojni mladi i nastavili raditi istekom državnog poticaja.
- Upravo zato tu mjeru treba i dalje imati u svom programu, još uvijek nam je važna. Koliko god smatram da je važna i mobilnost mladih unutar Hrvatske, ali i izvan granica naše zemlje, voljela bih da je ona odraz želje za učenjem novih spoznaja, razmjenom znanja i vještina, a manje odraz loših ekonomskih prilika.

mar3.jpg

Rješenje vidi ne samo u poticajnim državnim mjerama, već i na lokalnoj razini pronalazi na potencijale koje pojedine lokalne jedinice dobrim strateškim planiranjem mogu osigurati svojim građanima kako bi zaradili plaću koja će im osigurati kvalitetan život.
- Očito je da nam dva mjeseca turizma nije dovoljno kako bi se od toga živjelo. Da je drugačije, onda nam kuhari i konobari ne bi odlazili u Njemačku. Pobrinimo se za budućnost nas i naše djece, a prekinimo kaos, svađe i neuspjele eksperimente!

SPONZORIRANO