Kolovoz 02, 2018 10704

PEDESET ČETIRI GODINE U TURIZMU

Mira Čičin Radin najstarija je vodička privatna iznajmljivačica, godinama puna vjernih gostiju

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Iako je u 83. godini, Mira Čičin Radin i dalje drži sve konce u svojim u rukama što se tiče iznajmljivanja. Od daleke 1964., svoju je kuću u Blatama posvetila turizmu, a najpoznatija je po vjernosti svojih gostiju koji joj se odonda neprekidno vraćaju. Za naš se portal prisjetila kako su izgledali počeci, koji su se trendovi promijenili te koja je tajna uspjeha.

 

- Sve je krenulo kad mi se muž razbolio i kad smo shvatili da nam dohodak od njegovog bolovanja nije dovoljan za život. Milo Skočić bio je predsjednik tadašnjeg Turističkog društva koji me je savjetovao da iskoristim poziciju kuće blizu mora, ubacim obroke i da ću biti puna stranaca. Muž je bio ugostitelj te mi je davao upute iz bolnice, prisjetila se Mira Čičin Radin.

Kad se vratio kući, počeli su kuhati sve i to po hotelskim propisima.

- Primjerice, nije mi dao dva puta dnevno spremam krumpir. To nije dolazilo u obzir. Gosti su bili prezadovoljni uslugom, komentirali su da im fali samo da na tacni dobiju kusur nazad, kroz smijeh nam prepričava.

Kod nje su se hranili i turisti iz susjednih kuća kao u restoranu. Kuhali su 21 godinu, no tada su to bile samo sobe.

- Svakog bi počastili i s našim likerima, kolačima… Kuća je uvijek bila puna, a imali smo samo jedan zahod. Muža mi je strašno pogodilo kad je vidio da gosti čekaju red za tuširanje. Prvi smo tada u Vodicama uveli po jednog za svaku sobu.

Zet Rade naknadno joj je pomogao u renoviranju cijele kuće pa sada ima na jednom katu tri odvojene spavaće sobe sa zajedničkom kuhinjom te jedan veliki apartman s tri sobe na drugom katu, ukupno petnaestak gostiju.

- Kada mi je muž podlijegao bolesti netom prije rata, mislila sam da je iznajmljivanju kraj. Ipak, shvatila sam da sam sama i da ne želim da mi kuća bude prazna. Pansion je prekinut i sad u ponudi imam samo spavanje, no polovica gostiju sa svojim obiteljima i dalje se vraća. Kod mene je sad devetero potomaka jednog gosta koji kod nas dolazi 18 godina. Ima i jedan par koji nam dolazi od samih početaka. Dakle, pune 53 godine.

IMG_2114.jpg

A taj se par 1989. odlučio i na ekspediciju – put iz njemačkog Aachena do Vodica na biciklima. Vjernost je bila prepoznata još 80-te godine kad je jedina kao privatna iznajmljivačica dobila nagradu Privredne komore Dalmacija Split jer je imala čak 95 % svojih stalnih gostiju.- Sve donedavno konstantno su mi se vraćali isključivo moji gosti, no zadnjih godina to nije više trend. Promijenilo se i to da su gosti ostajali 7 – 14 dana, danas je prosjek nekih četiri dana. Unuka mi je pomogla u rezervacijama preko booking.com, bez toga ovo ljeto vjerojatno ne bih bila puna.

Renoviranje i osvježavanje smještaja, ističe, mora biti stalno pa upravo ovih dana stavlja nove krevete, dok su prošle godine to bili ormari. Ova žena, iako na pragu devedesete i dalje drži cijelu kuću pod svoju komandu, mašina za robu dnevno vrti i tri četiri puta, no u smjenama gostiju uvelike joj ipak pomaže i sezonska radnica iz Varaždina.

- Ne mogu ni ja zamisliti da je prošlo ovoliko godina. Dokle god me godine služe i dok se gura, uživat ću u ovom poslu, zaključila je Mira.

djelomob1.jpg