Listopad 30, 2018 6359

Vodički ritonci: Prava zajednica u malom, nabavljaju keramičku peć i lončarsko kolo, a namjera im je dići projekt i na europsku razinu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Završila je druga godina projekta Vodiški stakleni riton, u suradnji s lokalnom zajednicom, koji provode učenici i učitelji Osnovne škole Vodice.
Projekt je zamišljen s ciljem upoznavanja učenika, a sutra odraslih građana s prirodnim obilježjima i povijesnim naslijeđem šireg prostora Vodica, te načinom života predrimskog i rimskog (i šireg) razdoblja kako bi mogli aktivnije sudjelovati u očuvanju ukupne zavičajne baštine, te dugoročno pridonijeti razvoju kraja u kojem žive.

Projekt se provodi kao timski i istraživački rad koji učenike potiče na poduzetnost i interdisciplinarni, odnosno međupredmetni pristup te primjenu stručnih teorijskih znanja u praksi što učenike potiče na kritičko razmišljanje i želju za cjeloživotnim učenjem.

Učenici na nastavi uče teorijski dio, a onda ga na terenu potvrđuju. Pa su tako, između ostalog na satu hrvatskog jezika osmislili kazališnu predstavu ‘I sritni su bili’ na temu pužolikog staklenog ritona (smještenu na prijelaz 19. na 20 st.), strip i video zapise s Veilike Mrdakovice i Rocina imanja; na satu geografije i prirode/biologije učili o geologiji, flori i fauni vodičkog kraja; na glazbenoj kulturi uvježbavali vodiško kolo; na tehničkoj i likovnoj kulturi izrađivali su suvenire i maketu lokaliteta na V. Mrdakovici; na vjeronauku maketu ostataka ranokršćanske crkve na Prižbi; na kemiji i prirodi kozmetiku i antičke slastice, a na povijesti učili o važnim arheološkim lokalitetima i kulturno-povijesnim znamenitostima Vodica.

Na nastavi Njemačkog i engleskog jezika s hrvatskog jezika prevodili reklamni prospekt za manifestaciju u organizaciji POUV i Muzeja grada Šibenika ‘lipanske bakanalije’, održan je i kviz iz kulturno - povijesne baštine vodičkog kraja ... Popis aktivnosti zaista je dug.
Nakon toga, učenici su odlazili na lokalitete (Velištak, V. Mrdakovica, Prižba, Salona), u muzeje u Šibenik i Zadar - arheološki i antičkog stakla - i Zagreb zajedno sa svojim učiteljima i gostima predavačima iz Muzeja grada Šibenika (arheolozi Toni Brajković i Emil Podrug) i Konzervatorskog odjela u Šibeniku (dr. sc. Ivo Glavaš) gdje bi teorijsko znanje našlo uporište u stvarnom prostoru.

U prve dvije godine na projektu je sudjelovalo 18 učitelja (Kalauz Marijana, Pacek Balja Snježana, Juričev Dumpalov Meri, Filipi Diana, Jakelić Bilić Matea, Pavić Vjera, Nera Čače, Kalauz Klaudija, Ivas Zvjezdana, Đikić Sanja, Mikulandra Ivana, Crevar Romana, Papak Helena, Friedrich Marija, Gulam Ružica, Sladić Antonio, Olivani Ante) i 90-ak učenika, a prepoznale su ga i institucije na lokalnoj razini koje su podržale projekt svojim donacijama: Šibensko-kninska županija, Grad Vodice, JU NP Krka, TZ Vodice te Općina Tribunj donirali su u ove dvije godine 56 tisuća kuna od kojih je najveći dio (blizu 90%) namijenjen za kupnju didaktičkih pomagala za nastavu: po dva LCD projektora i računala, kostur čovjeka, šivanje antičke odjeće za potrebe predstave i prezentaciju projekta, stroj za obradu šperploče, putovanja u Zadar i Salonu ... Ove godine planira se kupiti još jedan LCD projektor, mikrofoni za razglas, zvučnici za nastavu stranih jezika, digitalna kamera sa stalkom te keramička peć koja treba stići sredinom prosinca.

f24bbdf458583c169f3d2d292c712595xl.jpg

Idejni začetnik i voditelj projekta Damir Bulat, učitelj povijesti, kazao nam je da se keramičkom peći cijela priča integrira u jednu cjelinu na razini cijele lokalne zajednice.

“Peć će se nalaziti u posebnoj prostoriji u školi te će učenici biti u prilici naučiti kako se izrađuju glinene posude u duhu vremena koje ovim projektom proučavamo i oživljavamo. Te posude moći će se koristiti u raznim prigodama kao suveniri. Bit će na raspolaganju i Turističkoj zajednici i Kulturnom centru ako mogu poslužiti u promotivne svrhe zavičajne baštine kojima je cilj oživljavanje tradicije i vrednovanje oko 7000 godina (od drevnih stanovnika Velištaka) duge prošlosti šireg vodičkog kraja. U narednoj godini projekta namjera nam je nabaviti i lončarsko kolo”, kazao je Bulat.

Do sada su učitelji i učenici organizirali nekoliko javnih prezentacija ovog projekta: u Kulturnom centru, Gradskoj knjižnici, u Arheološkom muzeju u Zagrebu i na Burnumskim idama u organizaciji JU NP Krka.

Prethodne dvije godine na lipanjskim i rujanskim bakanalijama učenice obučene u rimske toge i tunike dijele su suvenire (izrada na sekcijama tehničke i likovne kulture te razredne nastave), reklamne prospekte te Mali katalog kulturnih i povijesnih znamenitosti vodičkog kraja (izrada na sekciji povijesti), a uz pomoć učiteljica stranih jezika preveli na engleski i njemački jezik, kako bi približili cijelu priču gostima grada Vodica. U katalogu se nalazi pregled svih relevantnih lokaliteta i kulturno - povijesnih znamenitosti u i oko grada Vodica te njihovi crteži nastali iz olovaka samih učenika.

Slika4.jpg

“Bitno je da ova priča ne ostane samo u školi već da se prelijeva u cijelu lokalnu zajednicu. Za sada je projekt u tom smislu uspješan jer imamo više vanjskih suradnika (uz već spomenute arheologe, akademskog fotografa Šimu Strikomana, Gordanu Birin iz POUV).

Krajnji cilj nam je (kroz naredne godine) dići projekt i na europsku razinu (fondovi EU za obrazovanje i kulturu), tj. povezati se sa školama u Italiji i Grčkoj gdje su pronađeni stakleni ritoni istog tipa. Ako u toj nakani uspijemo; našu školu, grad Vodice i njegovu kulturno-povijesnu baštinu smjestili bismo na kulturno-obrazovnu mapu Europe”, zaključio je Bulat.