Svibanj 02, 2019 6515

Toni Zanki spasio je ribara iz gorućeg broda, a za tu je hrabrost upravo dobio Plaketu Grada Vodica

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
Plaketa Grada Vodica za hrabrost ove je godine pripala Toniju Zanki, ribaru iz Komiže koji nam se u Vodice doselio prije nešto više od tri godine u koje je spasio brojne unesrećene na moru, ali i na cesti. No, jedan čovjek danas živi isključivo zahvaljujući njemu – sugrađanina Marka Huljeva lani je spasio iz gorućega broda.


Naime, lov na lignje u listopadu prošle godine oko Žirja umalo je završio kobno.

- Marko je krenio u lov, a ja sam otišao svojim putem staviti parangale. Nije prošlo par minuta kad sam bio kilometar udaljen, zvao me na mobitel da gori. Digao sam palubu gore i tuta forca tamo nazad. Nevjerojatnom brzinom se ta vatra širila, prisjećao se Toni Zanki tog nemilog događaja.

Više od dvjesto metara nije mu se mogao približiti. I more je gorjelo.

- On je bio na provi, plamen mu je već kolao pod nogama. Mislio sam mu reći da skoči u more, ali bio je nagoren, pod šokom. Ja mu vičem, on me gleda! Preostalo mi je samo da se zaletim do njega i bacim ga u svoj brod. Uspio sam, a dok smo se odmakli na 50 m već je apsolutno izgorjelo sve, kratko nam je Toni završio priču.

Marko Huljev tom je prilikom zaradio ozljede noge i glave.

- Vatra mi je zahvatila i oko na koje sedam dana nisam vidija. Motalo mi se po glavi skočiti u more, ali kad sam ugledao njega, jednostavno me je ukočilo i nisam znao šta ću sa sobom. Da nije bilo Tonija, vjerojatno me danas ovdje ne bi bilo, ispričao nam je Huljev koji je Zanku i predložio za Plaketu.

Toni Zanki1.jpg

Njegov spasitelj Zanki prethodnu zimu pomogao je desetak mornara dok bi sa svojom kočaricom loveći orade kružio po našem arhipelagu. Jednom bi otišla makina, drugog bi na vesla zabacilo daleko...

- Mogu reći da mi je spašavanje u krvi. 33 godine sam radio kao vatrogasac, u Dugoj Resi – gdje sam živio prije nego sam se doselio u Vodice, bio sam zamjenik vatrogasnog zapovijednika i voditelj tehničkih intervencija. Zbog toga mi nije strano ni na cesti pomoći unesrećenima jer znam kako treba postupati, naveo nam je Toni Zanki.

Čim se 2015. doselio u Vodice, prijavio se u naš DVD kojem je, uz Zlarinski, darovao svoje patentirane vatrogasne ključeve. Naime, Zanki je osmislio ključ koji mijenja čak 16 vatrogasnih alata u jedan.

- Našima sam ga darovao, a na hrvatskom tržištu sam ih prodao 300-tinjak. Primjenjiv je na svim terenima pa se tako proširio i diljem Amerike, Australije, Kanade, po Europi u Italiji, Turskoj, Poljskoj pa čak i do Dubaija.
Također, ovaj naš novopečeni sugrađanin, upravo zbog svoje nesebičnosti u pomaganju i hrabrosti predložen je i za nagradu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 02 Svibanj 2019 22:27
djelomob1.jpg