Veljača 19, 2020 6488

Mladi šibenski doktor medicine Danijel Pilipac vodičkim umirovljenicima pričao „kako što bolje očuvati zdravlje zglobova i kostiju“

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Za članove Udruge umirovljenika Grada Vodica doslovno vrijedi ona da su u „penziji“, a nikako u „mirovini“. Gotovo da nema dana kad nisu u nekakvoj „akciji“. Osim uobičajenih aktivnosti i kartaških druženja u „Čidentovoj“ kući, naši dragi umirovljenici putuju, plešu, rekreiraju se (dva puta tjedno u knjižnici), a često organiziraju i zanimljiva predavanja.

Jedno takvo održano je jučer u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice. Uvod u sinoćnje predavanje zbio se nakon nedavnih zdravstvenih problema sa koljenima naše sumještanke Vlaste Juričev. Gospođa Vlasta „ovisnica“ je o pješačenju pa se pojavom tegoba nije mirila sa time da prođe puno vremena, a da ona po tom pitanju ništa ne poduzme.

Pomoć je potražila u šibenskoj bolnici, točnije na Odjelu ortopedije i traumatologije. Vrlo brzo je uspješno operirana i sada se sprema na odlazak na rehabilitaciju u jedne naše toplice. Susretljivost i stručnost bolničkog osoblja ortopedskog odjela ostat će joj u lijepom sjećanju i kada svi problemi sa bolnim koljenima budu iza nje.

Sa jednim od njih, liječnikom Danijelom Pilipcem, specijalistom ortopedije i traumatologije koji ju je i operirao, zbližila se toliko da je bila „slobodna“ pozvati ga da održi nekakvo predavanje u Vodicama. Mladi šibenski doktor medicine nije dvojio treba li pristati pa je za sinoćnji susret sa zainteresiranima odabrao pričati o tome „kako što bolje očuvati zdravlje zglobova i kostiju“.

Na predavanje su došli još neki njegovi bivši i sadašnji pacijenti, ali i drugi željni informacija o rješavanju vlastitih zdravstvenih problema. Nakon prezentacije o najčešćim bolestima koje su povezane uz ovu granu medicine, dr. Pilipac strpljivo je odgovarao na pitanja svakog u publici pojedinačno. Tridesetak pristiglih na ovo predavanje dobilo je konkretan savjet i uputu kako se što bolje nositi sa svojim tegobama. Susret sa njime bio je odlična prilika da bez uputnica i čekanja iz prve ruke dobijete kvalitetan odgovor od vrsnog ortopeda.

A i preporuke koje važe za svakog od nas, a odnose se na što manje sjedenja pred televizorom i svakodnevnu fizičku aktivnost, od kojih posebno preporučuje nešto „življe“ pješačenje.

Iako sam već dugo nema zdravstvenih problema, u publici se našao i vremešni gospodin Branko Juričev-Martinčev koji ima punih 87 godina. I on je prisutnima udijelio pokoji savjet, primjerice onaj o „utopljavanju“ lumbalnog dijela kralježnice. S obzirom na njegovu vitalnost, valjalo bi ga poslušati.

Zahvaljujemo dr. Pilipcu i Udruzi umirovljenika Grada Vodica na ovom zanimljivom i poučnom predavanju.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 19 Veljača 2020 17:24
djelomob1.jpg