Kolovoz 15, 2020 5809 Ante Roca

Vodice u mom oku: Izložba fotografija Kate Španje otvorena u Gradskoj knjižnici Vodice

Ocjeni sadržaj
(14 glasova)

Prije nekoliko dana, na akciji darivanja krvi, jedna naša sumještanka koju je svojevremeno krasila prepoznatljiva kratka frizura, rekla mi je kako je i ljepota relativna i kako ovisi o očima promatrača. Vjerojatno i jest tako. No, kad je u pitanju ljepota fotografija koje Kate Španj(in)a zadnje dvije godine bilježi svojim mobitelom, onda su sve oči, takav je moj dojam, složne da se radi o nečem što plijeni pažnju i razgaljuje dušu. Barem oči četiri tisuće vjernih prijatelja i pratitelja facebook grupe „Vodice u srcu i duši“.

Jučer je gospođa Kate, rođena u obitelji Franin, predstavila svoje fotografije i na prvoj samostalnoj izložbi. Organizirala ju je u suradnji sa Gradskom knjižnicom Vodice, pod pokroviteljstvom Grada Vodica, a otvorenje je održano na otvorenom, dijelom pred Turističkom zajednicom Grada Vodica i dijelom pred Knjižnicom.

Predstavljajući Katu, ravnateljica Knjižnice Sanja Radin-Mačukat istakla je kako su njen rad prepoznali i ljudi iz struke, pa je citirala akademskog snimatelja Šimu Strikomana koji je među ostalim rekao „da je svojom intuitivnošću i odabirom tema sebe izdvojila iz kruga amaterskih zaljubljenika u fotografiranje“. 

U opuštenoj atmosferi jučerašnjeg otvorenja izložbe Kate je kroz razgovor sa Sanjom kazala kako nakon fotografiranja po jugu, sva mokra od mora, po dolasku kući brzo uleti u kupatilo „da je muž ne vidi i ne ukori zbog još jednog izlaganja raznim vremenskim nepogodama, a sve zbog što bolje i zanimljivije fotografije njoj predragih Vodica“. 

Da se tu ipak radi o šali, i da je njen suprug Ante bezuvjetno podržava u hobiju koji ju je sasvim obuzeo, uvjerili smo se i jučer gledajući ga s koliko sreće i veselja uživa u njenoj sreći zbog svog šušura koji se zbio na otvorenju izložbe. 

Rasplesao se šjor Ante uz glazbu „vodiških grdelina“ Cota i Španje te stankovačkog „slavuja“ Dubravice i privukao pažnju i domaćina i brojnih turista. Gledajući ga kako savršeno pleše, s puno osjećaja za ritam i ponekim akrobacijama, pomislili biste da se radi o dvadesetogodišnjaku, a ne osobi koja je gotovo četiri puta starija. 

Šjor Ante, svaka Vam čast! 

Rasplesala se sa svojim živahnim suprugom i naša Kate, a i mnogi drugi poput njenih vršnjaka Grge Friganovića, koji joj je u ime generacije darovao lijepi buket cvijeća, i Bore Fabova zbog kojeg je „Trio Laganini“ izveo pjesmu „Gemišt“ posvećenu baš njemu.

Među posjetiteljima jučerašnjeg otvorenja izložbe bila je i Tončika Cukrov, predsjednica Društva Vodičana u Zagrebu. Ne bi nas iznenadilo da vrijedna Tončika uskoro organizira Katinu izložbu i u gradu u kojem žive brojni Vodičani koji sa posebnom pažnjom prate sve što se objavljuje na facebook stranici grupe „Vodice u srcu i duši“.

 

Kraj ovog teksta, a „konac najčešće djelo krasi“, posvetit ćemo, s razlogom, pokretaču i „ideologu“ te grupe koja okuplja sve kojima su naše Vodice usred srca. A ima ih diljem cijelog svijeta. 

Radi se o Anđelku Španji poznatom pod nadimkom Peko. Upravo on bio je najveći poticatelj Katinog svakodnevnog fotografiranja i angažmana na administriranju omiljene facebook stranice. Siguran sam da je Peko jučerašnji događaj, na koji je došao sa svojom Šibenkom Vanjom, doživio najemotivnije od svih prisutnih. 

Pitam se kako je uopće smogao snage za dolazak jer dobro znam koliko ga je izmučio prethodni trodnevni boravak u splitskoj bolnici. Peko, naklon do poda! Legenda si!

Otvorenje Katine izložbe „Vodice u mom oku“ svojim fotoaparatom zabilježio je sedamnaestogodišnji Ante Roca Arelištov.

Piše: Ivica Bilan

Poslijednja izmjena dana Subota, 15 Kolovoz 2020 15:04
djelomob1.jpg