Kolovoz 29, 2020 4494

Tužnih je trinaest godina za nama, a sjećanje na dvanaestoricu čija imena pamti cijela Hrvatska bit će trajno

Ocjeni sadržaj
(23 glasova)

Gledajući poslijepodne dokumentarac odličnog britanskog pustolovnog novinara Simona Reevea o Kolumbiji, u kojem on, među ostalim, razgovara i sa ženom koja je proživjela grozne stvari u tamošnjem okrutnom građanskom ratu, dojmila me se njegova reakcija na ono što mu je ona ispričala. Teško je sada nekome tko to nije gledao riječima dočarati način na koji joj je on iskazivao sućut. Ali, vjerujte mi, bio je to primjeren način. Spuštenog pogleda i držeći je za ruke. Spuštenog pogleda prepunog razumijevanja za nekog tko je iskusio bol kakvu nitko ne zaslužuje. 

Postoje boli koje vas navedu da zašutite jer šutnja i tišina su snažnije od bilo kakvog krika kojeg biste htjeli i mogli ispustiti. I bol obitelji dvanaestorice kornatskih heroja takva je bol. Bol sa velikim „B“. Nikad neću zaboraviti poslijepodne predzadnjeg kolovoškog dana 2007. godine. Nitko ga u Hrvatskoj ne zaboravlja.

Proveo sam ga u potkrovlju Krešimirova doma u Šibeniku, u studiju Hrvatske televizije. Iako su u blizini Vodica i na Kornatima to poslijepodne izbili požari, iskustvo nam je govorilo da su to za naše vatrogasce još samo dva zadatka koje će oni rutinski riješiti. Nismo bili u pravu.

Po završetku telefonskog razgovora sa starijom sestrom u kojem sam joj rekao da mi nije jasno zašto su dečki uopće išli i na Kornate kad tamo nema što izgorjeti, počele su pristizati prve vijesti o tome da se na najljepšem otočju zbiva nešto što, blago rečeno,  ne sluti na dobro. Vijesti koje su stigle do večeri tog dana „primorale“ su nas da narednih mjesec dana gotovo i ne napuštamo šibenski studio HTV-a.

Kroz nebrojene izvještaje i izravna javljanja kolege novinari tjednima su „ulazili“ u domove hrvatskih građana koji su sa strepnjom iščekivali nove informacije o stradalim vatrogascima. Među njima je bio i Marko Stančić, brat naše kolegice Dijane. Bio je najmlađi među kornatskim herojima. Imao je tek šesnaest godina i osam mjeseci. Na Božić te godine trebao je napuniti sedamnaest. Dijana ga je obožavala. Uživala je slušati njegove priče o iskustvima sa požarišta. Ponosno je nosio uniformu tišnjanskog DVD-a. U njoj je naprosto bio sretan.

I nije mi to bilo ništa čudno jer sam znao da i naši dečki na isti način doživljavaju svoje sudjelovanje u radu i akcijama vodičkog DVD-a.  I njih sam, poput Marka, jako dobro poznavao. Hrvoje mi je rođak, Gabrijel sin dobrog poznanika Joška -Jelena, Karlo prvi susjed, a Ante susjed i sin mojih prijatelja Jasminke i Mirka. 

Sa Dijanom sam mogao razgovarati o svemu. Ama baš o svemu. O tragediji koja se desila na Kornatima nisam nikada. Nisam znao što bih joj rekao. Isto tako ni sa drugima o tome nisam mogao razgovarati. Mirka i Jasminku sretnem gotovo svakodnevno. I Hrvojeva oca Ivicu. Ne znam kakvim riječima bi vam iskazao svoje poštovanje  prema tim osobama, a da to što napišem ne dobije prepatetični prizvuk. Tužnih je trinaest godina za nama. Sjećanje na dvanaestoricu čija imena pamti cijela Hrvatska bit će trajno.

Marinko Knežević, Dino Klarić, Ivan Marinović, Tomislav, Ante i Ivica Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić, Karlo Ševerdija, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman i Ante Juričev-Mikulin.

Uvijek ćemo imati pokoju suzu za njih, uvijek ćemo ih se sjetiti i u našim molitvama. A sjetimo se i njihovih obitelji. Sjetimo se boli ljudi žive pored nas. Pomognimo im svojim molitvama da barem malo lakše  nose svoje(pre)teške križeve.

Tekst napisao: Ivica Bilan 

Poslijednja izmjena dana Subota, 29 Kolovoz 2020 22:11
djelomob1.jpg