Studeni 19, 2020 3333

Upoznavanje s povijesnom baštinom: Izlet katoličkih skauta iz Vodica i Tribunja na Gradinu

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prekrasan jesenski dan obilježio je tko zna koji po redu izlet katoličkih skauta župe Vodice i  župe Tribunj, održan u čast žrtve stradanja simbola domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje.

Dionica je bila zanimljiva i sadržajna. Jutarnje okupljanje bilo je podno brda Okit, odakle smo pješice krenuli prema predjelu polja Kozara. Putem smo uočavali jesenske plodove, brojne suhozide, bunje, lokve, sakupljali otpad i uživali u toplom jutarnjem suncu.

Nakon gotovo sat šetnje stigli smo do farme obitelji Aleksić, koji na svom imanju imaju brojne životinje, od kojih su nam najzanimljiviji bili magarci i jeleni. Magarci su najviše bili raspoloženi za druženje tako da su ih skauti dobro nahranili i upoznali se s njihovim načinom života.

Od farme nastavili smo uzbrdo na obližnje brdo i utvrdu Rakitnica (Gradina), gdje sa vrha puca prekrasan pogled na cijeli vodički arhipelag na jugu, dok se na sjevernoj strani pogled proteže sve do Velebita i Dinare, čiji su se vrhovi prvi put ove jeseni zabijelili.

Na vrhu Gradine red je bio na priču o povijesti utvrde i njenoj vezi sa stanovnicima Vodica, te na pobližem upoznavanju sa strateškim položajima za vrijeme domovinskog rata, na koje se sa vrha ima odličan pregled.

Spuštanje po sjevernoj, neprohodnijoj sjevernoj padini brda skauti su uspješno savladali, te su zasluženo mogli uživati u već spremnom roštilju uz crkvicu Sv. Ivana.

Nakon ručka skupljali smo plodove divljeg šipka, i proveli vrijeme u uvijek zanimljivim skautskim igrama.

Puni dojmova i zahvalnosti našim braniteljima za slobodu koju mi danas možemo uživati zahvaljujući njihovoj žrtvi i sebedarju, priveli smo i ovaj izlet kraju.Katolički skauti župe Vodice i župe Tribunj i dalju nastavljaju sa svojim aktivnostima, uvijek spremni izgarati za Boga, Crkvu i Domovinu!

Ivan Skočić, voditelj skauta

djelomob1.jpg